Detalii din rechizitoriul DNA privind angajările pe şpagă de la Piatra Neamţ: şefa centrului pentru protecţia copilului lua bani în biserică pentru angajarea unei infirmiere şi a unui şofer

În urmă cu o săptămână, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău (DNA Bacău) au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Cobuz Petronela şi Boloca Ilie pentru trafic de influență în formă continuată, respectiv complicitate la cumpărare de influenţă, şi a altor trei persoane pentru cumpărare de influenţă.
Filip Stan
22 nov. 2022, 14:58
Detalii din rechizitoriul DNA privind angajările pe şpagă de la Piatra Neamţ: şefa centrului pentru protecţia copilului lua bani în biserică pentru angajarea unei infirmiere şi a unui şofer

Petronela Cobuz, în calitate de șef al Centrului ”Romanița” Roman, trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență, ar fi primit bani ca să angajeze o infirmieră și un șofer pe posturi ce nu erau disponibile, iar o persoană care fusese instituționalizată în centru urma să primească un post de pedagog, potrivit rechizitoriului.

Petronela Cobuz a fost numită șef al Centrului ”Romanița”, unitate din structura DGASPC Neamț destinată protecției copilului, în data de 22 februarie 2021, potrivit Edupedu, care a obţinut şi rechizitoriul dosarului. Centrele pentru protecția copilului sunt servicii sociale fără personalitate juridică aflate în subordinea directorului general adjunct care coordonează activitatea de protecție a copilului, la fel ca și Centrul ”Romanița”.

În calitate de șef centru, conform contractului individual de muncă și a fișei de post, Petronela Cobuz are și următoarea atribuție: propune organizarea concursurilor în temeiul legii pentru angajarea personalului în unitate.

Potrivit rechizitoriului, “în iunie 2022, în calitate de șef al Centrului ”Romanița” Roman, Petronela Cobuz a demarat procedurile pentru scoaterea la concurs a 8 posturi pe perioadă nedeterminată, fiind aprobate doar 7 dintre acestea. Concursurile pentru ocuparea acestor posturi urmau a avea loc în perioada iulie-august 2022.

În luna iunie 2022, la nivelul Centrului ”Romanița” Roman erau vacante (prin pensionare, demisie sau transfer) 7 posturi pe perioadă nedeterminată:

– 2 posturi de psiholog (principal și practicant);
– 3 posturi de pedagog social vacantate la data de 30.11.2021 și 31.01.2022;

– 1 post de magaziner, vacant de la 30.06.2022, prin demisia titularului postului;
– 1 post de administrator vacantat la data de 20.12.2021.

De asemenea, era vacant pe perioadă determinată un post de asistent social.

Însă, Petronela Cobuz a solicitat conducerii DGASPC Neamț scoaterea la concurs și a unui post de infirmieră pe perioadă nedeterminată, motivat de faptul că personalul de specialitate este insuficient.

Citeşte şi: Mario Iorgulescu se consideră o victimă şi „ameninţă” cu renunţarea la cetăţenia română: „Sunt dezamăgit de conducerea ţării, de legislaţia ţării, care nu există, procurori şi judecători care nu îşi fac treaba”

Deși conducerea DGSAPC Neamț a cerut aprobare de la Consilului județean pentru 6 posturi (2 de psiholog, 2 de pedagog social, 1 post de magaziner și unul de administrator), Consiliul Județean Neamț a aprobat în plus și 1 post de asistent social.

Înainte de anunțarea concursurilor, Petronela Cobuz stabilise deja persoanele care vor ocupa aceste posturi: administrator, magazinier, infirmier (solicitat de Petronela Cobuz dar neaprobat pentru scoaterea la concurs), 2 posturi de pedagog. Un alt post post de pedagog urma să fie ocupat de o persoană care în trecut a fost instituționalizat la centru despre care Petronela Cobuz a afirmat că atât ea cât și directoarea “vor să îl ajute”, scrie în rechizitoriu. A fost singurul de la care nu a luat bani în schimbul postului.

În total, fosta șefă a Centrului Romanița, Petronela Cobuz a cerut de la 5 persoane suma de 11.000 euro în schimbul posturilor dorite. Le promitea că poate interveni pe lângă directorii generali adjuncți pentru a le da posturile, și pretindea faptul că o parte din bani sunt pentru aceștia, dar banii îi păstra ea. “Banii au fost pretinși și primiți pentru sine, însă Cobuz Petronela a pretins că sunt solicitați și urmează a fi remiși directorilor generali adjuncți ai DGASPC Neamț”, potrivit rechizitoriului.

O sumă de 200 de euro a primit în biserica din satul Cotu –Vameș, jud. Neamț, de la o persoană pentru a asigura angajarea surorii acesteia, pe postul de magaziner la Centrul ”Romanița” Roman și a cumnatului acesteia, și încă o persoană pe postul de șofer la Centrul ”Romanița” Roman. (n. red postul de șofer nu era scos la concurs).

Citeşte şi: Elena Udrea se revoltă: „Încetaţi cu această tâmpenie că orice încălcare a legii trebuie să ducă la puşcărie”

În total, a primit suma de 4500 de euro de la 3 dintre cele 5 persoane care vizau ocuparea frauduloasă a posturilor, după cum urmează: câte 2000 de euro de la 2 persoane pentru a fi numite în funcția de pedagog social la Centrul ”Romanița” Roman. “Petronela Cobuz promitea că în schimbul banilor, își va folosi influența pe care a pretins că o are atât asupra comisiilor de concurs cât și asupra directorului general al DGASPC Neamț, și directorilor generali adjuncți ai DGASPC Neamț, în scopul de a-i determina pe aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu privitoare la organizarea concursului, coordonarea și controlul serviciilor și structurilor din subordine, numirea în funcție a personalului în așa fel încât să câștige concursul ce urma a se organiza în perioada iulie-august 2022 – prin punerea la dispoziție a subiectelor la proba scrisă și obținerea unor punctaje superioare la interviu”, scrie în rechizitoriu.

Pentru a asigura angajarea unei persoane pentru postul de infirmier, care nu era aprobat oficial de Consilului Județean, Petronela Cobuz a primit 500 de euro, de data aceasta prin intermediar, directorul Clubului copiilor din Roman, Ilie Bologa, care a primit banii în sediul Clubului, în luna decembrie 2021.

Unii inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, potrivit DNA.

Apoi, câte 2000 de euro a pretins și primit de la alte 2 persoane pentru a le angaja în funcțiile de psiholog la Centrul ”Romanița” Roman. Și în această situație, banii au fost solicitați pentru sine, însă “Petronela Cobuz a pretins că sunt solicitați și urmează a fi remiși directorilor generali adjuncți ai DGASPC Neamț,” arată rechizitoriul.

“Pentru funcția de administrator la Centrul ”Romanița” Roman, Petronela Cobuz a pretins inițial suma de 2000-3000 euro de la persoana care viza postul, pretențiile financiare fiind reduse la suma de 1000 euro. În aceeași perioadă a primit suma de 500 euro, urmând ca restul sumei solicitate să îi fie remisă la angajarea persoanei respective. Banii au fost pretinși și primiți pentru sine, însă Petronela Cobuz a pretins că sunt solicitați și urmează a fi remiși directorului general adjunct al DGASPC Neamț”, mai scrie în rechizitoriu.

Citeşte şi: STENOGRAME spumoase într-un dosar de vaccinare la chiuvetă. Oamenii plăteau până la 150 euro pentru un certificat COVID

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!