Detalii din rechizitoriul DNA privind angajările pe şpagă de la Piatra Neamţ: şefa centrului pentru protecţia copilului lua bani în biserică pentru angajarea unei infirmiere şi a unui şofer

În urmă cu o săptămână, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău (DNA Bacău) au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Cobuz Petronela şi Boloca Ilie pentru trafic de influență în formă continuată, respectiv complicitate la cumpărare de influenţă, şi a altor trei persoane pentru cumpărare de influenţă.
Filip Stan
22 nov. 2022, 14:58
Detalii din rechizitoriul DNA privind angajările pe şpagă de la Piatra Neamţ: şefa centrului pentru protecţia copilului lua bani în biserică pentru angajarea unei infirmiere şi a unui şofer

Petronela Cobuz, în calitate de șef al Centrului ”Romanița” Roman, trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență, ar fi primit bani ca să angajeze o infirmieră și un șofer pe posturi ce nu erau disponibile, iar o persoană care fusese instituționalizată în centru urma să primească un post de pedagog, potrivit rechizitoriului.

Petronela Cobuz a fost numită șef al Centrului ”Romanița”, unitate din structura DGASPC Neamț destinată protecției copilului, în data de 22 februarie 2021, potrivit Edupedu, care a obţinut şi rechizitoriul dosarului. Centrele pentru protecția copilului sunt servicii sociale fără personalitate juridică aflate în subordinea directorului general adjunct care coordonează activitatea de protecție a copilului, la fel ca și Centrul ”Romanița”.

În calitate de șef centru, conform contractului individual de muncă și a fișei de post, Petronela Cobuz are și următoarea atribuție: propune organizarea concursurilor în temeiul legii pentru angajarea personalului în unitate.

Potrivit rechizitoriului, “în iunie 2022, în calitate de șef al Centrului ”Romanița” Roman, Petronela Cobuz a demarat procedurile pentru scoaterea la concurs a 8 posturi pe perioadă nedeterminată, fiind aprobate doar 7 dintre acestea. Concursurile pentru ocuparea acestor posturi urmau a avea loc în perioada iulie-august 2022.

În luna iunie 2022, la nivelul Centrului ”Romanița” Roman erau vacante (prin pensionare, demisie sau transfer) 7 posturi pe perioadă nedeterminată:

– 2 posturi de psiholog (principal și practicant);
– 3 posturi de pedagog social vacantate la data de 30.11.2021 și 31.01.2022;

– 1 post de magaziner, vacant de la 30.06.2022, prin demisia titularului postului;
– 1 post de administrator vacantat la data de 20.12.2021.

De asemenea, era vacant pe perioadă determinată un post de asistent social.

Însă, Petronela Cobuz a solicitat conducerii DGASPC Neamț scoaterea la concurs și a unui post de infirmieră pe perioadă nedeterminată, motivat de faptul că personalul de specialitate este insuficient.

Citeşte şi: Mario Iorgulescu se consideră o victimă şi „ameninţă” cu renunţarea la cetăţenia română: „Sunt dezamăgit de conducerea ţării, de legislaţia ţării, care nu există, procurori şi judecători care nu îşi fac treaba”

Deși conducerea DGSAPC Neamț a cerut aprobare de la Consilului județean pentru 6 posturi (2 de psiholog, 2 de pedagog social, 1 post de magaziner și unul de administrator), Consiliul Județean Neamț a aprobat în plus și 1 post de asistent social.

Înainte de anunțarea concursurilor, Petronela Cobuz stabilise deja persoanele care vor ocupa aceste posturi: administrator, magazinier, infirmier (solicitat de Petronela Cobuz dar neaprobat pentru scoaterea la concurs), 2 posturi de pedagog. Un alt post post de pedagog urma să fie ocupat de o persoană care în trecut a fost instituționalizat la centru despre care Petronela Cobuz a afirmat că atât ea cât și directoarea “vor să îl ajute”, scrie în rechizitoriu. A fost singurul de la care nu a luat bani în schimbul postului.

În total, fosta șefă a Centrului Romanița, Petronela Cobuz a cerut de la 5 persoane suma de 11.000 euro în schimbul posturilor dorite. Le promitea că poate interveni pe lângă directorii generali adjuncți pentru a le da posturile, și pretindea faptul că o parte din bani sunt pentru aceștia, dar banii îi păstra ea. “Banii au fost pretinși și primiți pentru sine, însă Cobuz Petronela a pretins că sunt solicitați și urmează a fi remiși directorilor generali adjuncți ai DGASPC Neamț”, potrivit rechizitoriului.

O sumă de 200 de euro a primit în biserica din satul Cotu –Vameș, jud. Neamț, de la o persoană pentru a asigura angajarea surorii acesteia, pe postul de magaziner la Centrul ”Romanița” Roman și a cumnatului acesteia, și încă o persoană pe postul de șofer la Centrul ”Romanița” Roman. (n. red postul de șofer nu era scos la concurs).

Citeşte şi: Elena Udrea se revoltă: „Încetaţi cu această tâmpenie că orice încălcare a legii trebuie să ducă la puşcărie”

În total, a primit suma de 4500 de euro de la 3 dintre cele 5 persoane care vizau ocuparea frauduloasă a posturilor, după cum urmează: câte 2000 de euro de la 2 persoane pentru a fi numite în funcția de pedagog social la Centrul ”Romanița” Roman. “Petronela Cobuz promitea că în schimbul banilor, își va folosi influența pe care a pretins că o are atât asupra comisiilor de concurs cât și asupra directorului general al DGASPC Neamț, și directorilor generali adjuncți ai DGASPC Neamț, în scopul de a-i determina pe aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu privitoare la organizarea concursului, coordonarea și controlul serviciilor și structurilor din subordine, numirea în funcție a personalului în așa fel încât să câștige concursul ce urma a se organiza în perioada iulie-august 2022 – prin punerea la dispoziție a subiectelor la proba scrisă și obținerea unor punctaje superioare la interviu”, scrie în rechizitoriu.

Pentru a asigura angajarea unei persoane pentru postul de infirmier, care nu era aprobat oficial de Consilului Județean, Petronela Cobuz a primit 500 de euro, de data aceasta prin intermediar, directorul Clubului copiilor din Roman, Ilie Bologa, care a primit banii în sediul Clubului, în luna decembrie 2021.

Unii inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, potrivit DNA.

Apoi, câte 2000 de euro a pretins și primit de la alte 2 persoane pentru a le angaja în funcțiile de psiholog la Centrul ”Romanița” Roman. Și în această situație, banii au fost solicitați pentru sine, însă “Petronela Cobuz a pretins că sunt solicitați și urmează a fi remiși directorilor generali adjuncți ai DGASPC Neamț,” arată rechizitoriul.

“Pentru funcția de administrator la Centrul ”Romanița” Roman, Petronela Cobuz a pretins inițial suma de 2000-3000 euro de la persoana care viza postul, pretențiile financiare fiind reduse la suma de 1000 euro. În aceeași perioadă a primit suma de 500 euro, urmând ca restul sumei solicitate să îi fie remisă la angajarea persoanei respective. Banii au fost pretinși și primiți pentru sine, însă Petronela Cobuz a pretins că sunt solicitați și urmează a fi remiși directorului general adjunct al DGASPC Neamț”, mai scrie în rechizitoriu.

Citeşte şi: STENOGRAME spumoase într-un dosar de vaccinare la chiuvetă. Oamenii plăteau până la 150 euro pentru un certificat COVID

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Alex, tânărul care reinventează piața brânzei în România. Produce un tip căutat peste hotare, în ferma sa de vaci Bălțată Românească
Capital.ro
Regula obligatorie pentru POSESORII DE PISICI. S-a dat ordin pentru toată lumea
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Vestea dimineții pentru toți românii care au un împrumut la bancă
Adevarul
Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Susținător al propagandei Moscovei și apropiat al lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Zodii puse pe scandal în iunie. Își vor pune relațiile în pericol
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
Anunţ trist despre Kate Middleton, făcut de apropiaţi! Trece prin iad
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise pe care le-a făcut publice au făcut internetul să "ardă"
kanald.ro
Incendiu devastator la un atelier de tâmplărie din Aiud: 16 persoane au fost evacuate, după ce focul s-a răspândit la o pensiune și o locuință
Capital.ro
Vouchere de 200 DE EURO decise în România. Cine sunt cei care VOR PRIMI sumele
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
substantial.ro
Ultimul drum pentru Ionela și George, tinerii care urmau să se căsătorească, victime ale accidentului rutier de la Codăești
MediaFlux
AMENDĂ de 4.500 de lei dacă FACI asta! E total INTERZIS!
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'