Detalii din rechizitoriul DNA privind angajările pe şpagă de la Piatra Neamţ: şefa centrului pentru protecţia copilului lua bani în biserică pentru angajarea unei infirmiere şi a unui şofer

În urmă cu o săptămână, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău (DNA Bacău) au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Cobuz Petronela şi Boloca Ilie pentru trafic de influență în formă continuată, respectiv complicitate la cumpărare de influenţă, şi a altor trei persoane pentru cumpărare de influenţă.

22 nov. 2022, 14:58
Detalii din rechizitoriul DNA privind angajările pe şpagă de la Piatra Neamţ: şefa centrului pentru protecţia copilului lua bani în biserică pentru angajarea unei infirmiere şi a unui şofer

Petronela Cobuz, în calitate de șef al Centrului ”Romanița” Roman, trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență, ar fi primit bani ca să angajeze o infirmieră și un șofer pe posturi ce nu erau disponibile, iar o persoană care fusese instituționalizată în centru urma să primească un post de pedagog, potrivit rechizitoriului.

Petronela Cobuz a fost numită șef al Centrului ”Romanița”, unitate din structura DGASPC Neamț destinată protecției copilului, în data de 22 februarie 2021, potrivit Edupedu, care a obţinut şi rechizitoriul dosarului. Centrele pentru protecția copilului sunt servicii sociale fără personalitate juridică aflate în subordinea directorului general adjunct care coordonează activitatea de protecție a copilului, la fel ca și Centrul ”Romanița”.

În calitate de șef centru, conform contractului individual de muncă și a fișei de post, Petronela Cobuz are și următoarea atribuție: propune organizarea concursurilor în temeiul legii pentru angajarea personalului în unitate.

Potrivit rechizitoriului, “în iunie 2022, în calitate de șef al Centrului ”Romanița” Roman, Petronela Cobuz a demarat procedurile pentru scoaterea la concurs a 8 posturi pe perioadă nedeterminată, fiind aprobate doar 7 dintre acestea. Concursurile pentru ocuparea acestor posturi urmau a avea loc în perioada iulie-august 2022.

În luna iunie 2022, la nivelul Centrului ”Romanița” Roman erau vacante (prin pensionare, demisie sau transfer) 7 posturi pe perioadă nedeterminată:

– 2 posturi de psiholog (principal și practicant);
– 3 posturi de pedagog social vacantate la data de 30.11.2021 și 31.01.2022;

– 1 post de magaziner, vacant de la 30.06.2022, prin demisia titularului postului;
– 1 post de administrator vacantat la data de 20.12.2021.

De asemenea, era vacant pe perioadă determinată un post de asistent social.

Însă, Petronela Cobuz a solicitat conducerii DGASPC Neamț scoaterea la concurs și a unui post de infirmieră pe perioadă nedeterminată, motivat de faptul că personalul de specialitate este insuficient.

Citeşte şi: Mario Iorgulescu se consideră o victimă şi „ameninţă” cu renunţarea la cetăţenia română: „Sunt dezamăgit de conducerea ţării, de legislaţia ţării, care nu există, procurori şi judecători care nu îşi fac treaba”

Deși conducerea DGSAPC Neamț a cerut aprobare de la Consilului județean pentru 6 posturi (2 de psiholog, 2 de pedagog social, 1 post de magaziner și unul de administrator), Consiliul Județean Neamț a aprobat în plus și 1 post de asistent social.

Înainte de anunțarea concursurilor, Petronela Cobuz stabilise deja persoanele care vor ocupa aceste posturi: administrator, magazinier, infirmier (solicitat de Petronela Cobuz dar neaprobat pentru scoaterea la concurs), 2 posturi de pedagog. Un alt post post de pedagog urma să fie ocupat de o persoană care în trecut a fost instituționalizat la centru despre care Petronela Cobuz a afirmat că atât ea cât și directoarea “vor să îl ajute”, scrie în rechizitoriu. A fost singurul de la care nu a luat bani în schimbul postului.

În total, fosta șefă a Centrului Romanița, Petronela Cobuz a cerut de la 5 persoane suma de 11.000 euro în schimbul posturilor dorite. Le promitea că poate interveni pe lângă directorii generali adjuncți pentru a le da posturile, și pretindea faptul că o parte din bani sunt pentru aceștia, dar banii îi păstra ea. “Banii au fost pretinși și primiți pentru sine, însă Cobuz Petronela a pretins că sunt solicitați și urmează a fi remiși directorilor generali adjuncți ai DGASPC Neamț”, potrivit rechizitoriului.

O sumă de 200 de euro a primit în biserica din satul Cotu –Vameș, jud. Neamț, de la o persoană pentru a asigura angajarea surorii acesteia, pe postul de magaziner la Centrul ”Romanița” Roman și a cumnatului acesteia, și încă o persoană pe postul de șofer la Centrul ”Romanița” Roman. (n. red postul de șofer nu era scos la concurs).

Citeşte şi: Elena Udrea se revoltă: „Încetaţi cu această tâmpenie că orice încălcare a legii trebuie să ducă la puşcărie”

În total, a primit suma de 4500 de euro de la 3 dintre cele 5 persoane care vizau ocuparea frauduloasă a posturilor, după cum urmează: câte 2000 de euro de la 2 persoane pentru a fi numite în funcția de pedagog social la Centrul ”Romanița” Roman. “Petronela Cobuz promitea că în schimbul banilor, își va folosi influența pe care a pretins că o are atât asupra comisiilor de concurs cât și asupra directorului general al DGASPC Neamț, și directorilor generali adjuncți ai DGASPC Neamț, în scopul de a-i determina pe aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu privitoare la organizarea concursului, coordonarea și controlul serviciilor și structurilor din subordine, numirea în funcție a personalului în așa fel încât să câștige concursul ce urma a se organiza în perioada iulie-august 2022 – prin punerea la dispoziție a subiectelor la proba scrisă și obținerea unor punctaje superioare la interviu”, scrie în rechizitoriu.

Pentru a asigura angajarea unei persoane pentru postul de infirmier, care nu era aprobat oficial de Consilului Județean, Petronela Cobuz a primit 500 de euro, de data aceasta prin intermediar, directorul Clubului copiilor din Roman, Ilie Bologa, care a primit banii în sediul Clubului, în luna decembrie 2021.

Unii inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, potrivit DNA.

Apoi, câte 2000 de euro a pretins și primit de la alte 2 persoane pentru a le angaja în funcțiile de psiholog la Centrul ”Romanița” Roman. Și în această situație, banii au fost solicitați pentru sine, însă “Petronela Cobuz a pretins că sunt solicitați și urmează a fi remiși directorilor generali adjuncți ai DGASPC Neamț,” arată rechizitoriul.

“Pentru funcția de administrator la Centrul ”Romanița” Roman, Petronela Cobuz a pretins inițial suma de 2000-3000 euro de la persoana care viza postul, pretențiile financiare fiind reduse la suma de 1000 euro. În aceeași perioadă a primit suma de 500 euro, urmând ca restul sumei solicitate să îi fie remisă la angajarea persoanei respective. Banii au fost pretinși și primiți pentru sine, însă Petronela Cobuz a pretins că sunt solicitați și urmează a fi remiși directorului general adjunct al DGASPC Neamț”, mai scrie în rechizitoriu.

Citeşte şi: STENOGRAME spumoase într-un dosar de vaccinare la chiuvetă. Oamenii plăteau până la 150 euro pentru un certificat COVID