Detalii înfiorătoare, România este în pericol. Ruşii simulează bombardarea bazei de la Deveselu

Americanii, partenerii strategici ai României, sunt îngrijoraţi că ruşii simulează bombardarea bazei de la Deveselu în timul unor exerciţii armate de mare amploare.

RomaniaTV.net
27 mart. 2019, 10:31
Detalii înfiorătoare, România este în pericol. Ruşii simulează bombardarea bazei de la Deveselu

Militarii americani sunt îngrijoraţi că aviaţia rusă face antrenamente de bombardament pe o machetă care reproduce baza de la Deveselu. După ce a dislocat în Crimeea bombardiere nucleare tip Tupolev 22, Moscova continuă jocurile de război în zona Mării Negre aducând peste 1.500 de militari care efectuează exerciţii.

Practic, este vorba de nişte manevre în care este implicată şi o cantitate mare de tehnică militară, fiind mobilizate sute de avioane şi elicoptere militare, dar şi vehicule amfibii. Conform datelor deţinute până în prezent se pare că scenariul este unul ofensiv, militarii exersând un desant aerian şi naval într-o zonă  „inamică”, scrie Adevarul

 „Unităţile se vor antrena pentru desfăşurarea rapidă de trupe în cel mai scurt timp posibil. Personal militar şi echipamente vor fi lansate din avioane”, au precizat într-un comunicat resposabilii militari de la Moscova.

Mai mult, surse militare au declarat pentru „Adevărul” că aviaţia militară rusă a trecut la antrenamente dedicate pentru a avea un succes cât mai mare într-o eventuală misiune de atac asupra scutului antirachetă de la Deveselu. Concret, „cazarma care găzduieşte această unitate americană a fost reprodusă la scară 1/1 din materiale uşoare, iar piloţii se pot perfecţiona în condiţii cât mai apropiate de cele reale”, au explicat sursele citate. 

Nu o dată responsabilii militari ruşi au arătat cu degetul spre Deveselu susţinând că scutul are potenţial ofensiv, lucru negat de mai multe ori de omologii români şi americani.    Crimeea este un uriaş depozit de armament aşa cum în timpul Razboiului Rece acest rol a fost al Transnistriei. 

Manevre tipic sovietice

 „Din păcate această atitudine agresivă a ruşilor a intrat în cotidian încât putem spune că nimic nu mai este nou pe frontul de Est. Prin aceste manevre, Moscova îşi atinge două scopuri. În primul rând îşi antrenează militarii, dar, mai important, induc sentimentul de teamă în zonă Mării Negre şi nu numai. Este o tactică tipic sovietică pe care Putin a învăţat-o foarte bine”, este de părere fostul director al SRI, Costin Georgescu.

Cum răspund americani  

Cea mai importantă prezenţă militară americană în România din punct de vedere al tehnicii de luptă, dar şi al numărului de militari este întâlnită la Baza Mihail Koglniceanu. Aici funcţionează o masivă componentă aeriană, dar a fost plasată şi o brigadă de blindate, militarii americani efectuând rotaţiile clasice de personal ca în orice altă bază americană din Europa. În plus, aici au fost plasate şi celebrele tacuri M1 Abrams. Apoi la Deveselu, avem sistemul de apărare antibalistic Aegis Ashore, care va fi dotat cu rachete de ultima generaţie de tip (SM-3) Block IIA şi care este operat de militari americani.     În fine, ultimul obiectiv în care operează militarii americani este Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, unde US Air Force investeşte masiv. Astfel aici vor putea fi operate printre altele dronele înarmate MQ-9 Reaper, dar şi avioane militare americane de transport Lockheed C-5 Galaxy sau Boeing C-17=-09876Globemaster III. Oricum, în ultimii ani, prin rotaţie, la Câmpia Turzii, forţele americane au amplasat vestitele avioane de vânătoare  F-15 Eagle, dar şi temutele aparate de atac la sol A-10 Thunderbolt II. Apoi, căte un distrugător sau câte o nava de asalt ajunge periodic la Constanţa, iar avioanele româneştii  F-16 intrate recent în serviciu fac diverse exerciţii cu colegii lor americani uneori fiind vorba chiar de avioane de luptă de ultimă oră F-22 sau chiar de bombardiere B-52.