Detaliul pe care nu îl știai la pachetul de țigări. La ce folosește, de fapt, folia de aluminiu! Nimeni nu se gândea la asta

Cu toții ne-am întrebat de ce pachetul de țigări vine accesorizat cu folia de aluminiu. Deși ni se pare un lucru banal, acest obiect are un rol destul de important.

10 dec. 2021, 22:23
Detaliul pe care nu îl știai la pachetul de țigări. La ce folosește, de fapt, folia de aluminiu! Nimeni nu se gândea la asta

Detaliul pe care nu îl știai la pachetul de țigări. Un rol important la acest obiect îl joacă protecția pe care acesta o oferă țigărilor împotriva umezelii. Totodată, folia ajută la păstrarea pentru mai multă vreme a aromei.

Detaliul pe care nu îl știai la pachetul de țigări. La ce folosește, de fapt, folia de aluminiu!

O împătimită a țigărilor a venit cu o idee genială. Aceasta s-a apucat să vândă foliile cu 100 de euro pe kilogram. În Serbia, un kilogram de folii se vinde cu minimum 160 de euro, iar suma poate să ajungă până la 500 de euro, informează a1.ro.

În România, în marile malluri, au existat, la un moment dat, centre de colectare a acestor folii. Anumite centre spun că pot oferi și până la 900 de lei pentru această banală folie de aluminiu. Așa că, în cazul în care ești dispus și ai răbdare, poți face bani frumoși colecționând cât mai multe folii.

În august 2011, numărul fumătorilor din întreaga lume era estimat la 3 miliard[3]. În afară de acest tip de fumat activ, medicii constată existența și nocivitatea fumatului pasiv, care constă din inhalarea involuntară a fumului de țigară de către persoane care se află în aceeași încăpere cu fumători activi. Conform unui studiu global din 2010 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), circa 600.000 de oameni mor anual din cauza fumatului pasiv, o treime din ei fiind copii care sunt expuși fumului de țigară acasă.[4] Totodată, fumatul pasiv poate cauza pierderea auzului.

În secolul XX, aproximativ 100 de milioane de oameni au murit din cauza tutunului. Organizația Mondială a Sănătății a declarat ziua de 31 mai „Ziua Mondială fără Tutun”, în anul 1987, tocmai pentru a-i face pe fumători să conștientizeze pericolul utilizării tutunului, nu numai pentru ei, ci și pentru societatea în care trăiesc. Fumatul este cel mai important factor de risc pentru bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC).

Tarul și cianidele sunt responsabile de producerea bronșitei și emfizemului, în principal prin hipersecreția glandelor bronșice și blocarea acțiunii de epurare (curățare) ciliară.

Tusea și expectorația, dispneea (dificultatea în respirație), wheezing-ul (respirație zgomotoasă) și durerile toracice, constituie simptomele res-piratorii principale.

Riscul de deces pentru fumătorii de peste 25 de țigări pe zi este de 20 de ori mai mare decât al nefumătorilor. Din momentul stabilirii diagnosticului, durata supraviețuirii pentru încă 5-10 ani a fost apreciată la 50%. În cazul persoanelor cu forme grave de BPOC (cu valorile VEMS sub 1 litru) șansele de supraviețuire sunt de 1-3 ani.

Fumatul de țigară de foi (trabuc, havană) este un factor de risc cunoscut în apariția certă a BPOC. Un studiu realizat printre bărbați cu vârsta cuprinsă între 30-85 de ani, fumători și nefumători de țigări de foi, în perioada 1971-1985 în SUA, evidențiază că, independent de alți factori de risc, fumatul activ de țigară de foi crește semnificativ riscul de îmbolnăvire prin BPOC (cu 45% mai mare).

În cazul femeilor fumătoare, se pare că riscul de a suferi de BPOC este mai mare și că există o vulnerabilitate mai mare la instalarea formelor severe de BPOC. În schimb răspunsul la medicația bronhodilatatoare este mai bun. Încetarea fumatului în BPOC are un pronunțat impact, scăzând rata exacerbărilor severe și riscul complicațiilor cardiovasculare. Abandonul fumatului este benefic în orice moment al evoluției bolii crescând calitatea vieții pacienților și reducând mortalitatea datorată BPOC.

Citește și: Alimentul banal și sănătos care te ajută să renunți la fumat. Conține nicotină și are nenumărate beneficii