Detartrajul regulat al dinţilor reduce riscul cardiovascular

Detartrajul regulat al dinţilor realizat de un medic stomatolog oferă pacienţilor nu doar un zâmbet strălucitor, ci şi o reducere a riscului de declanşare a crizelor cardiace şi a atacurilor cerebrale, potrivit unui studiu prezentat în SUA.

RomaniaTV.net
14 nov. 2011, 11:47
Detartrajul regulat al dinţilor reduce riscul cardiovascular

Detartrajul dinţilor scade riscul de declanşare a atacurilor cardiace şi cerebrale cu 24%, respectiv 13%, în comparaţie cu persoanele care nu apelează niciodată la această tehnică de igienă dentară, conform studiului, informează Mediafax.

„Protecţia contra maladiilor cardiovasculare şi accidentelor vasculare cerebrale este mai puternică în cazul participanţilor care fac un detartraj dentar cel puţin o dată pe an”, a declarat medicul Emily Chen, cardiolog la Spitalul pentru veteranii de război din Taipei, unul dintre principalii autori ai studiului.

Înainte de acest studiu, igiena dentară deficitară a fost deja asociată de experţi cu un risc cardiovascular ridicat.

Curăţarea şi detartrajul regulat al dinţilor par să reducă dezvoltarea în cavitatea bucală a bacteriilor vinovate de apariţia inflamaţiilor ce pot contribui la apariţia bolilor cardiovasculare.

Un alt studiu suedez, realizat pe aproape 8.000 de pacienţi, a relevat faptul că bolile gingiilor reprezintă buni indicatori ai riscului cardiovascular şi ai riscului de atac cerebral. Potrivit acestui studiu, persoanele care au mai puţin de 21 de dinţi din numărul total (considerat normal) de 32 de dinţi, prezintă o creştere cu 69% a riscului de infarct.

Participanţii care prezentau cel mai mare număr de pungi parodontale – o infecţie a gingiei din jurul dintelui – prezentau un risc de maladii cardiovasculare mai mare cu 53% faţă de persoanele care prezentau cel mai mic număr de pungi parodontale.

Participanţii care aveau cel mai mic număr de dinţi prezentau un risc de insuficienţă cardiacă de 2,5 ori mai mare. Totodată, pacienţii care aveau în mod frecvent hemoragii gingivale prezentau un risc de atac cerebral de 2,1 ori mai mare.