Detector de minciuni la Aeroportul Henri Coandă Bucureşti

Un aparat de ultimă generaţie care funcţionează ca un detector de minciuni este testat pe Aeroportul Henri Coandă de poliţiştii de frontieră. Cu ajutorul acestei tehnologii, poliţiştii pot stabili dacă pasagerii spun adevărul cu privire la autenticitatea paşapoartelor şi scopul călătoriei, potrivit IGPF.

11 dec. 2013, 13:10
Detector de minciuni la Aeroportul Henri Coandă Bucureşti

„În perioada 09-13 decembrie 2013, la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, are loc o activitate coordonată de Agenţia Frontex (Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale UE), prin care se va implementa şi testa proiectul Border Kiosk (Agentul Virtual Autonom pentru Evaluarea Adevărului în Timp Real), cunoscut şi sub denumirea de Avatar”, arată miercuri Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), într-un comunicat de presă.

Proiectul reprezită un fel de aparat poligraf, care „măsoară şi analizează semnalele psiho-fiziologice şi comportamentale ale persoanelor evaluate prin intermediul unor senzori neinvazivi”, au declarat pentru Mediafax oficiali din Poliţia de Frontieră.

Persoanele verificate se aşează în faţa aparatului, care seamănă cu bancomat, şi trebuie să răspundă cu „da” sau „nu” la un set de zece întrebări, puse „în mod vorbit”, în română sau engleză. Este vorba despre întrebări simple, de genul „Este paşaportul dumneavoastă?”, „Este fotografia dumneavoastră?” sau „Călătoriţi în scop de afaceri?”, au precizat sursele citate.

În timp ce persoana chestionată răspunde, Avatar analizează atât inflexiunile vocii, cât şi poziţia corpului şi identifică dacă pasagerul spune adevărul. Datele sunt apoi transmise pe o tabletă controlată de un poliţist de frontieră, care, în cazul în care apar suspiciuni, poate cere verificarea suplimentară a persoanei respective.

Border Kiosk, dezvoltat în Arizona, de un Centru de Excelenţă al Departamentului de Securitate Internă al SUA, este o tehnologie aflată încă în faza de cercetare, care, dacă va avea rezultate pozitive, ar putea fi folosit pentru o „intervievare iniţială” a persoanelor în punctele de trecere a frontierei.

Poliţia de Frontieră a precizat că, pe perioada desfăşurării proiectului, vor fi prezenţi pe Aeroportul „Henri Coandă” poliţişti de frontieră din ţări ale Uniunii Europene, studenţi ai Academiei de Poliţie „A.I. Cuza” şi profesori de la universităţi din Europa.

Citeşte şi Ce-şi mai uită românii în aeroport. Cele mai NEOBIŞNUITE obiecte ABANDONATE sau uitate în Otopeni FOTO