Deţinătorul farmaciilor Sensiblu şi al caselor de pariuri Fortuna a fost arestat

Omul de afaceri Jaroslav Haščák, care ar fi ordonat uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciack, a fost arestat, transmite aktuality.sk.

01 dec. 2020, 19:49
Deţinătorul farmaciilor Sensiblu şi al caselor de pariuri Fortuna a fost arestat

Deţinătorul farmaciilor Sensiblu şi al caselor de pariuri Fortuna a fost arestat. Jaroslav Haščák, cofondatorul Penta Investments, a fost reţinut de poliţia slovacă şi acuzat de fapte de corupţie şi spălare de bani, în urma unui raid asupra sediului Penta, arată ZF.

Zeci de poliţişti au luat marţi cu asalt sediul Penta Investment din Bratislava, potrivit raportărilor din media locală.

Nu există încă declaraţii din partea poliţiei slovace sau din partea Penta Investments.

Omul de afaceri Marian Kocner, acuzat de ordonarea asasinării jurnalistului Jan Kuciak, găsit nevinovat de o instanţă slovacă

Penta Investments deţine casele de pariuri Fortuna, iar în urmă cu doi ani a cumpărat cel mai mare grup Pharma de România, ADPharma, care controlează farmaciile Sensiblu.

Deţinătorul farmaciilor Sensiblu şi al caselor de pariuri Fortuna, Jaroslav Hascak este cofondatorul Penta Investments, care are investiții în industria medicală, bancară, real estate și aeronautică. Penta, pe care o controlează împreună cu Mark Dospiva, are interese în Privatbanka, în lanțul de farmacii Dr. Max și operatorul de pariuri sportive Fortuna.

Deţinătorul farmaciilor SensibluHaščák și Czech Dospiva, care studiau amândoi la Beijing, au început să importe textile chinezești în lanțuri de magazine din Cehoslovacia.
În timpul privatizării Slovaciei, din 1996, Penta a preluat controlul asupra celui mai mare fond al statului, plătind doar 20% din valoarea sa reală de piață. Un manager foarte practic, Haščák a creat o competitivitate foarte mare în cadrul companiei, numită System Up or Out.

Omul de afaceri slovac acuzat că a ordonat asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak a luat decizia privind eliminarea acestuia după ce a constatat că este imposibil să-l facă să tacă, potrivit unui document judiciar citat luni de numeroase media slovace.

Asasinarea jurnalistului a declanşat ample manifestaţii de protest care l-au forţat pe premierul Robert Fico să demisioneze şi au favorizat alegerea unei avocate anticorupţie, Zuzana Caputova, la preşedinţia Slovaciei. Totodată, ancheta asupra uciderii lui Kuciak a dus la concedierea a 12 judecători suspectaţi de corupţie şi de alte acte reprobabile.

În urma uciderii jurnalistului Jan Kuciak şi a logodnicei sale, în presa slovacă au apărut articole despre amploarea fenomenului corupţiei în interiorul poliţiei. Un tribunal specializat din Slovacia l-a condamnat în 6 aprilie 2020 pe Miroslav Marcek, fost militar, la 23 de ani de închisoare pentru uciderea prin împuşcare a jurnalistului de investigaţie și a logodnicei sale.