Omul de afaceri Marian Kocner, acuzat de ordonarea asasinării jurnalistului Jan Kuciak, găsit nevinovat de o instanţă slovacă

Omul de afaceri Marian Kocner, acuzat de ordonarea asasinării jurnalistului de investigație Jan Kuciak, a fost găsit nevinovat de o instanţă slovacă, din lipsă de dovezi, relatează Reuters și Deutsche Welle.

RomaniaTV.net
03 sept. 2020, 11:52
Omul de afaceri Marian Kocner, acuzat de ordonarea asasinării jurnalistului Jan Kuciak, găsit nevinovat de o instanţă slovacă

Uciderea lui Kuciak, în vârstă de 27 de ani, și a logodnicei sale, Martina Kusnirova, l-au forțat pe premierul de atunci, Robert Fico, să își dea demisia lăsând loc unui nou guvern care a promis să combată corupția și crima organizată.

Kuciak și logodnica sa au fost împușcați în afara locuinței lor de lângă Bratislava în februarie 2018, o crimă care a amintit de uciderea unui alt jurnalist care investiga acte de corupție, Daphne Caruana Galizia, aceasta fiind ucisă în Malta cu patru luni mai devreme.

Procurorii l-au acuzat pe Kocner, subiectul unor investigații ale lui Kuciak privind luarea de mită și legăturile dintre mediul de afaceri și politicieni, de ordonarea uciderii jurnalistului, acuzație negată de omul de afaceri.

Instanța a achitat-o de asemenea și pe Alena Zsuzsova, o cunoștință de-a lui Kocner acuzată de aranjarea asasinatului.

Nu a fost dovedit că fapta a fost comisă de Marian Kocner și Alena Zsuzsova”, a declarat judecătoarea Ruzena Sabova. Familiile victimelor au părăsit sala de judecată în timp ce aceasta continua să citească detaliile deciziei.

Instanța l-a condamnat pe un alt inculpat, Tomas Szabo, la 25 de ani de închisoare pentru implicare în crimă, alte două persoane fiind condamnate anterior după ce și-au recunoscut vina.