Deținătorul recordului mondial la maraton, kenyanul Kelvin Kiptum, a murit într-un accident rutier, la doar 24 de ani

Kelvin Kiptum, deținătorul recordului mondial la maraton, și antrenorul său au murit, duminică, 11 februarie, într-un accident rutier care a avut loc în Rift Valley, Kenya.

12 feb. 2024, 08:41
Deținătorul recordului mondial la maraton, kenyanul Kelvin Kiptum, a murit într-un accident rutier, la doar 24 de ani
Kelvin Kiptum, deținătorul recordului mondial la maraton, a murit la 24 de ani

Campionul Kelvin Kiptum a plecat dintre noi la doar 24 de ani și, odată cu această întâmplare tragică, s-a curmat o carieră promițătoare a singuruluibărbat care a alergat maratonul în mai puțin de două ore și un minut, notează Reuters.

Kiptum a stabilit recordul mondial la maratonul de la Chicago, în octombrie, cu un timp de două ore și 35 de secunde, depășind marca de două ore, un minut și nouă secunde reușită de conaționalul său Eliud Kipchoge la Berlin în 2022.

Citește și: Fostul preşedinte chilian Sebastian Pinera a murit într-un accident de elicopter

Kelvin Kiptum, care a întregistrat trei dintre cei mai rapizi timpi de maraton dintotdeauna, spera să fie primul om care să alerge maratonul în mai puțin de două ore în condiții de cursă la Rotterdam, în luna aprilie, dar și să debuteze la Jocurile Olimpice de la Paris, în iulie.

„Suntem şocaţi şi profund întristaţi să aflăm de pierderea devastatoare a lui Kelvin Kiptum şi a antrenorului său, Gervais Hakizimana”, a afirmat preşedintele World Athletics, Sebastian Coe, într-un comunicat.

„În numele întregii World Athletics, transmitem cele mai profunde condoleanţe familiilor lor, prietenilor, colegilor de echipă şi naţiunii kenyene”, a mai spus acesta.

Potrivit presei din Kenya, Kiptum se afla în mașină cu antrenorul său din Rwanda și o femeie, în apropierea localității Kaptagat din Raft Valley, când s-a produs accidentul.

Kelvin Kiptum și Gervais Hakizimana au murit la fața locului, însă femeia, Sharon Kosgey, a supraviețuit cu răni grave și a fost tratată la un spital local. În ciuda orei târzii la care s-a produs, politicienii kenyeni de rang înalt și oficiali guvernamentali i-au adus un omagiu lui Kiptum.

„O veste devastatoare, în timp ce plângem pierderea unui om remarcabil, Kelvin Kiptum, deţinător al unui record mondial şi simbol al atletismului kenyan”, a transmis fostul prim-ministru al Kenyei, Raila Odinga, pe platforma de socializare X.

„Cele mai profunde condoleanţe celor dragi, prietenilor şi întregii fraternităţi de atletism. Naţiunea noastră deplânge pierderea profundă a unui adevărat erou”, a adăugat acesta

Marele sportiv, un produs al regiunii de mare altitudine din Kenya, care a generat majoritatea alergătorilor de distanță de renume mondial ai țării, și-a început cariera internațională în circuitul de semimaraton în 2019.

Citește și: Dinamo, în doliu. A murit un atacant legendar al „câinilor roşii”, semifinalist în Cupa Campionilor Europeni din 1984

Și-a făcut intrarea într-un mod exploziv, pe o distanță completă de 42,195 km, alergând al patrulea cel mai rapid timp înregistrat la acea vreme (2.01.53), câștigând astfel la debut maratonul de la Valencia din 2022.

Aceas cursă a dezvăluit abordarea sa caracteristică pentru maratoane, alergând cu plutonul pentru primii 30 km, apoi ridicând ritmul și plecând singur în restul cursei.

El a folosit această tactică și pentru a câștiga Maratonul de la Londra din aprilie anul trecut, cu un record al traseului de 2.01.25 și din nou la Chicago, în octombrie, pentru a lua 34 de secunde de la marca mondială a lui Kipchoge.

Nimeni nu se aștepta ca aceasta să fie ultima cursă a sportivului înainte de moartea sa prematură, care a survenit la doar o săptămână după ce Worl Athletics i-a ratificat recordul mondial.

„Sunt şocat şi profund întristat să aflu moartea lui Kelvin Kiptum şi a antrenorului său Gervais Hakizimana. Este o pierdere uriaşă”, a declarat David Rudisha, dublu campion olimpic kenyan şi deţinător al recordului mondial la 800 de metri, într-o postare pe X.