Deţinuţii care au stat în condiţii necorespunzătoare vor primi despăgubiri financiare. Proiectul este în lucru la Ministerul Justiţiei

Publicat: Marţi, 20 Martie 2018 14:09 // Actualizat: Marţi, 20 Martie 2018 14:09 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că deţinuţii care au stat în condiţii necorespunzătoare şi nu au beneficiul celor şase zile, ieşind din penitenciar înainte de octombrie 2017, vor primi despăgubiri financiare, un proiect de lege fiind în lucru la Ministerul Justiţiei.

"Avem măsuri de natură legislativă pe care trebuie să le propunem în aplicarea Hotărârii Pilot (a CEDO - n.r.). (...) Ce trebuie să mai facem noi în aplicarea foii de parcurs ? Legea 169 a dat beneficiul celor şase zile considerate executate la 30 în condiţii necorespunzătoare, dar unii deţinuţi au ieşit din penitenciar înainte de octombrie 2017. Au stat în condiţii necorespunzătoare şi nu au beneficiul celor şase zile, că, între timp au ieşit. CEDO ne spune să găsim şi pentru ei un remediu prin care să le conferim despăgubiri, de data aceasta în bani. Prin urmare, la Ministerul Justiţiei se lucrează la un proiect de lege pentru conferirea de despăgubiri, compensaţii materiale pentru perioada cât el, deţinutul, a stat în condiţii necorespunzătoare, repet, dându-se o sumă pentru fiecare dintre zilele cât a stat în condiţii necorespunzătoare", a declarat la Parlament ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, citat de Mediafax.

Ministrul Justiţiei a adăugat că în cuprinsul proiectului se prevede că "ANP-ul face o evidenţă privind circuitul de plasare a condamnatului".

"Îi dai numai pentru zilele cât a stat în condiţii necorespunzătoare. Va fi o lege, va fi o lege cu impact financiar, că până la urmă trebuiesc bani. Rezultă obligaţia din Hotărârea CEDO, Hotărârea Pilot, nu este o invenţie românească au aplicat-o şi alţii, spre exemplu, Ungaria, Italia şi alte ţări. Vom urma acelaşi drum pentru că, până la urmă, Hotărârea CEDO este obligatorie", a adăugat Toader.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
cedo deţinuţi Ministerul Justiţiei plati compensatorii detinuti Tudorel Toader
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7576
RON
21 Feb
noapte 3 °
zi 13 °
Ultimele joburi adaugate
24 H