Devansarea plăţilor restante către bugetari intră marţi în discuţia Guvernului

Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat, la România TV, că Guvernul va analiza în primă lectură proiectul prin care vor fi devansate plăţile către categoriile de salariaţi din sistemul public care şi-au câştigat unele drepturi salariale în instanţă.

10 nov. 2014, 20:34
Devansarea plăţilor restante către bugetari intră marţi în discuţia Guvernului

Victor Ponta a spus că, devansarea ar putea avea loc în luna decembrie a acestui an. Ponta a arătat că s-a consultat în iniţierea acestui proiect cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. În urma discuţiei s-a constatat existenţa mai multor beneficii. „Primul este că viitorul guvern şi bugetul de stat pe anii 2015-2016 nu vor mai avea de plătit 7,5 miliarde de lei”, a spus premierul.

În al doilea rând, va fi stimulat consumul intern. „Beneficiarii acestei măsuri au multe nevoi. Nu sunt dintre aceia care-şi ţin banii în bănci străine. Sunt bani pe care-i vor cheltui fiind şi luna decembrie. În plus, 30-40% din aceşti bani se vor întoarce la noi sub formă de TVA şi alte impozite”, a precizat Ponta.

La rândul său, prezumtivul succesor al lui Ponta în postul de prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, a arătat că plata acestor sume ar surveni într-un context în care guvernul actual a reuşit să ajungă la performanţa de a cheltui mai puţini bani decât încasează.

Prim-ministrul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Bugetului, Darius Vâlcov, pe 4 noiembrie, să analizeze posibilitatea ca Guvernul să plătească mai repede sumele pe care statul român le datorează unor categorii de salariaţi ca urmare a câştigării unor procese intentate de către aceştia.

„Tocmai pentru că ne încadrăm în ţintele de deficit stabilite cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, să vă gândiţi dacă nu reuşim cumva să plătim mai repede ceea ce aveam de plătit românilor în urma proceselor câştigate de ei împotriva guvernului PDL. Trebuia să-i eşalonăm, dar dacă-i dăm acum cred că s-ar face dreptate şi, în acelaşi timp, intră în consum”, a spus prim-ministrul Ponta la începutul şedinţei de Guvern.

Ponta crede că Executivul îşi permite să facă aceste plăţi în contextul în care datele economico-financiare pe primele 10 luni sunt bune. „Mă bucur foarte tare că avem şomaj sub 7%, că se menţine creşterea la exporturi şi la producţia industrială. Este prima dat în istoria recentă a României când cheltuim atâţia bani cât avem, cu încasări de 176 de miliarde şi cheltuieli de 175,6 miliarde”, a spus Ponta.