Dezastru economic: Bursele scad din cauza riscului de recesiune. Când vine o nouă criză mondială

Investitorii au vândut luni din acțiunile deținute și au migrat spre siguranța obligațiunilor în condițiile în care apetitul la risc a scăzut din cauza temerilor privind o recesiune în Statele Unite, transmite Reuters, adăugând că randamentele bondurilor au scăzut brusc.

RomaniaTV.net
25 mart. 2019, 06:37
Dezastru economic: Bursele scad din cauza riscului de recesiune. Când vine o nouă criză mondială

Atmosfera pesimistă este așteptată să se extindă în Europa și SUA, cotațiile futures indicând că urmează scăderi atât pe FTSE-ul britanic cât și pe S&P 500 american.

Indicele MSCI pentru Asia Pacific (fără Japonia) a coborât cu 1,5%, la minimul ultimei săptămâni, în contexul unui val de vânzări regionale. Nikkei-ul a căzut la minimul ultimelor 5 săptămâni după un plonjon de 3,1% (cea mai mare scădere zilnică din decembrie și până acum). Acțiunile chinezești s-au ieftinit și ele, CSI 300 suferind o corecție de 1,4 procente.

Îngrijorările privind starea economiei mondiale s-au amplificat săptămâna trecută după declarațiile recervate ale Rezervei Federale ce au împins randamentele obligațiunilor pe 10 ani ale trezeoreriei SUA până la cel mai redus nivel de după începutul anului 2018.

Randamentele obligațiunilor SUA pe 10 ani sunt cu 1,9 puncte de bază sub cele pe trei luni, ele intrând pe acest trend vineri, pentru prima oară după 2007. De-a lungul timpului, curbele de randament inversate – unde randamentele pe termen lung cad sub cele pe termen scurt – au semnalat că urmează o recesiune. „

Prețurile de pe piețele de obligațiuni sunt o enormă sirenă care sună pentru toți cei care încearcă să fie optimiști în privința evoluției acțiunilor”, spun analiștii JPMorgan într-o notă către clineți.