Dezastru în Fiji. Statul a fost lovit de cel mai puternic ciclon VIDEO

Dezastru în Fiji, unde un ciclon de categoria cinci a făcut prăpăd. Cel puţin şase oameni au murit, iar sate întregi au fost făcute una cu pământul. Bilanţul este unul provizoriu şi ar putea creşte.

RomaniaTV.net
21 feb. 2016, 16:52

Potrivit serviciului meteorologic din Fiji, în timpul trecerii ciclonului Winston media vitezei vântului a fost de 205 km pe oră, cu rafale puternice de aproape 285 km pe oră, fiind vorba despre cel mai puternic ciclon din istoria statului Fiji.

Arhipelagul, care include peste 300 de insule, a fost declarat zonă dezastru de către autoritățile locale.

Situația în Fiji este critică și va fi pentru încă o vreme. ”Insula națiune nu a fost lovită anterior de o asemenea furtună și avem nevoie de mult ajutor pentru a redresarea situației, a spus Iris Low-McKenzie de la organizația Salvați Copiii.

Jone Tuiipelehaki de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a indicat că distrugerile ar putea fi mult mai grave decât se estimase. În unele sate toate locuințele au fost distruse, a precizat acesta pe rețeaua Twitter.

Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă mai bine de 24 de ore, existând încă riscul de producere a unor ploi torențiale și inundații.

”Națiunea noastră se confruntă cu una din cele mai dureroase încercări. Trebuie să rămânem uniți ca popor”, a scris premierul Frank Bainimarama pe Facebook.

Forțele locale intervin în operațiunile de după dezastrul provocat de ciclonul Winston, iar Noua Zeelandă a trimis deja personal militar în sprijinul celor din Fiji.

Ciclonul Winston, furtună din categoria 5, se îndreaptă înspre vest spre Vanuatu, însă meteorologii estimează că furtuna ar putea să își schimbe direcția spre sud și să evite Vanuatu, unde anul trecut ciclonul Pam a provocat distrugeri mari, transmite Agerpres.


loading...