Dezastru pentru administrația SUA! Cel care a dezvăluit documente militare secrete este un tânăr care a lucrat într-o bază militară

Omul din spatele scurgerii masive de secrete guvernamentale americane este un tânăr carismatic, pasionat de arme, care a lucrat la o bază militară şi a împărtăşit documente strict secrete cu un grup de prieteni online, mulţi adolescenţi, pe care şi i-a făcut în toiul izolării impuse de pandemie, a aflat The Washington Post, care a stat de vorbă cu doi dintre membrii acestui grup.

13 apr. 2023, 12:55
Dezastru pentru administrația SUA! Cel care a dezvăluit documente militare secrete este un tânăr care a lucrat într-o bază militară

Persoana a postat documente clasificate pe un grup de discuţii de pe platforma de mesagerie Discord, unui număr de circa 25 de bărbaţi şi băieţi care împărtăşeau „o pasiune comună pentru arme, echipament militar şi Dumnezeu”, a scris The Washington Post, care şi-a redactat articolul – în care nu identifică persoana respectivă – pe baza unor interviuri cu doi membri ai platformei Discord, populară în rândul amatorilor de jocuri video.

Reuters anunţă că nu a putut verifica detalii din relatarea publicaţiei americane.

Într-o declaraţie difuzată miercuri, platforma Discord a anunţat că cooperează cu agenţiile de aplicare a legii.

Departamentul Apărării şi Departamentul Justiţiei nu au răspuns imediat unei solicitări a Reuters de a comenta aceste informaţii.

Departamentul de Justiţie a deschis o anchetă penală oficială săptămâna trecută după ce chestiunea a fost sesizată de Pentagon, care evaluează pagubele provocate de ceea ce s-ar putea dovedi cea mai gravă scurgere de informaţii clasificate din SUA din ultimii ani.

Persoana era cunoscută sub pseudonimul OG, argou pentru Original Gangster, sau un tradiţionalist de şcoală veche. Persoana a fost descrisă de una dintre sursele The Washington Post ca având între 20 şi 25 de ani, şi – potrivit aceleiaşi surse – era apreciat de membrii grupului.

„Este bine pregătit fizic. Este puternic. Este înarmat. Este instruit. Cam la ce te poţi aştepta de la un film nebunesc”, a declarat un membru al platformei, care a declarat că nu a împlinit încă 18 ani şi care a vorbit sub rezerva anonimatului, cu permisiunea mamei sale, potrivit relatării publicaţiei americane.

Citește și: DOCUMENTUL care arată ce scenarii iau în calcul americanii în războiul din Ucraina. Moartea lui Putin și a lui Zelenski, printre variante

În ceea ce pare a fi cea mai gravă scurgere de secrete ale SUA din ultimii ani, poze cu documente sensibile au fost postate pe Discord şi pe alte platforme, inclusiv pe aplicaţia de mesagerie online 4Chan, pe aplicaţia de mesagerie globală criptată Telegram şi pe Twitter.

Agenţiile de securitate naţională din SUA şi Departamentul de Justiţie investighează aceste scurgeri de documente secrete pentru a evalua prejudiciul adus securităţii naţionale şi relaţiilor cu aliaţii SUA şi cu alte ţări, inclusiv cu Ucraina.

OG a partajat mai multe documente pe săptămână, începând cu sfârşitul anului trecut. Postarea de imagini pe server a durat mai puţin timp.

Dar l-a expus, totodată, la un risc mai mare. În fundalul unor imagini, urmăritorii puteau vedea obiecte şi mobilier pe care le recunoşteau din camera în care OG le vorbea prin video pe canalul Discord – genul de indicii care s-ar putea dovedi utile pentru anchetatorii federali.

Documentele au fost o altă lecţie pentru membrii mai tineri despre cum credea OG că funcţionează cu adevărat lumea. Adolescentul spune că OG nu este ostil guvernului american şi insistă că nu lucra în numele intereselor niciunei ţări. „El nu este un agent rus. Nu este un agent ucrainean”, dă asigurări interlocutorul WaPo. Camera de pe serverul în care a postat documentele se numea „bear-vs-pig” (urs-vs-porc), menită să fie o ironie la adresa Rusiei şi a Ucrainei şi un indiciu că OG nu a luat partea nimănui în conflict.

Dar OG avea, totuşi, o viziune critică asupra guvernului. Tânărul membru a spus că vorbea despre Statele Unite, şi în special despre forţele de ordine şi comunitatea de informaţii, ca despre o forţă sinistră care căuta să-şi suprime cetăţenii şi să-i ţină în întuneric. El spunea adesea că „guvernul este depăşit”.

OG le-a spus tovarăşilor săi online că guvernul a ascuns adevăruri oribile publicului. El a susţinut, potrivit membrilor, că guvernul ştia dinainte că un adept al teroriei supremaţiei albilor intenţiona să comită un atac armat într-un supermarket din Buffalo în mai 2022. Atacul s-a soldat cu 10 morţi, toţi de culoare, şi a rănit alţi trei. OG susţine că oficialii federali au lăsat crimele să aibă loc pentru a putea argumenta creşterea finanţării, o teorie nefondată, dar pe care tânărul membru a spus că o crede şi o consideră un exemplu al intuiţiilor pătrunzătoare ale lui OG despre corupţia guvernamentală.

Grupul lui OG însuşi a avut o latură întunecată. Numele grupului de pe Discord, Thug Shaker Central, era o aluzie rasistă şi le semnala membrilor că erau liberi să folosească epitete şi glume grosolane.

Citește și: Zelenski proclamă victoria înainte de Paşte: „Victoria este câştigată de toată lumea. De cei care luptă pentru ea şi cei care dau arme”