Dezastrul ecologic de la Fukushima: Cantitate mare de cesiu radioactiv, în apropiere de Oceanul Pacific

Compania care gestionează centrala nucleară de la Fukushima (Tepco) a anunţat că a măsurat joi un nivel neobişnuit de ridicat de cesiu radioactiv într-un puţ situat între reactoarele afectate de catastrofa din martie 2011 şi Oceanul Pacific.

RomaniaTV.net
14 feb. 2014, 08:11
Dezastrul ecologic de la Fukushima: Cantitate mare de cesiu radioactiv, în apropiere de Oceanul Pacific

Astfel, a fost descoperită o concentraţie de cesiu-134 de 37.000 becquereli pe litru de apă şi de 93.000 becquereli pe litru pentru cesiu-137, niveluri foarte mari faţă de cele anterioare, potrivit datelor publicate de Tokyo Electric Power (Tepco), scrie Agerpres.

Apa a fost găsită la 16 metri adâncime într-un loc unde se ştie deja că apa subterană a fost puternic contaminată prin intermediul canalelor unde s-a acumulat lichidul cu grad înalt de radioactivitate de la reactoarele avariate la 11 martie 2011, în urma unui tsunami devastator.

Problema apei contaminate este una dintre cele mai dificile cu care se confruntă compania Tepco de aproape trei ani. În pofida faptului că au fost instalate sisteme pentru decontaminarea apei, acestea sunt insuficiente.