Dezbatere aprinsă despre România în plenul Parlamentului European. Rareş Bogdan: „Cancelarul austriac a ordonat al doilea dictat de la Viena pentru români”

Votul Austriei împotriva aderării României la Spaţiul Schengen este dezbătut, marți, în Parlamentul European. Europarlamentarul Rareș Bogdan a criticat în termeni extrem de duri veto-ul Austriei, catalogând atitudinea Austriei ca fiind una rasistă.

13 dec. 2022, 19:44
Dezbatere aprinsă despre România în plenul Parlamentului European. Rareş Bogdan: „Cancelarul austriac a ordonat al doilea dictat de la Viena pentru români”

Dezbatere aprinsă în Parlamentul European după ce România a rămas în afara Spaţiului Schengen în urma votului Austriei din Consiliul JAI. Mai mulţi europarlamentari români au criticat duri decizia acestei ţări.

Vin în fața dvs. după ce Austria a dat un vot împotriva Europei. Acest vot ține ostatici milioane de români. Ungaria are banii blocați din cauza statului de drept, Austria nu, deși cancelarul Nehammer are o atitudine iliberală. România a trecut de toate evaluările, a fost ridicat și MCV, sunt fapte pe care cancelarului Austriei le ignoră. Cer Comisiei și PE să solicite Curții de Justiție să îi ridice dreptul de vot.

Acest vot a umilit România. Sfidează articoluil 2 al UE, care spune că staul de drept e o valore. Austria are o atitudine rasistă. Potrivit acestor  acte normative România are dreptul să-i fie ridicate aceste măsuri. Sunt fapte pe care cancelarul austriac le ignoră. A ordonat al doilea dictat de la Viena pentru români”, a spus Rareş Bogdan.

Citeste si Românii au ieșit la atac, după umilința „Schengen”. Se cere crearea unui „mini-Schengen” în Europa de sud-est

Este un act de coruptie flagranta. S-a demonstrat ca cancelarul austriac este o marioneta a lui Putin si a intereselor Rusiei care submineaza proiectul european. Romania si Bulgaria aveau dreptul national de a intra in spatiul Schengen, deja de 11 ani Comisia Europeana spune ca Romania indeplineste toate tandardele necesare. Romania nu este sacul de box al nimanui si nu trebuie sa acceptam ca anumite partide sa caastige puncte in tara lor. E un santaj al Austriei ca sa primeasca un acces mai ieftin la resurse pe care nu le are. Este inaccpetabil. Vorbim de solidaritate europeana, dar banca Raiffeisen nu are probleme sa continue sa functioneze in Rusia”, a răbufnit şi europarlamentarul Cristian Terheş.

Românii mei îi educă pe tinerii dvs austrieci, domnule Nehammer. Fac asta cu mult devotament. Pe ei și pe alții i-a umulit votul din JAI. Campaniile urii și răzbunării nu ne ajută. Nu ne vom opri până când România nu va fi în Schengen”, a comentat Ramona Strugariu.

Citeste si Extremiștii maghiari NU vor unirea României cu Moldova. Țara noastră, acuzată de „imperialism”, după eșecul „Schengen”

Trebuie să îmi exprim dezamăgirea profundă. Regret că Consiliul nu a luat o decizie pozitivă mai ales că Comisia consideră că România și Bulgaria trebuie să fie membre cu drepturi depline. Pentru a gestiona migrația împreună avem nevoie de România și Bulgaria în Spațiul Schengen, cu toții am pierdut după votul de săptămâna trecută. Există un singur câștigător și acesta trăiește la Kremlin. Aș spune, fără cadouri pentru Putin, chiar dacă este luna cadourilor”, a tranmis comisarul european pentru migrație Ylva Johansson.