Românii au ieșit la atac, după umilința „Schengen”. Se cere crearea unui „mini-Schengen” în Europa de sud-est

După ce au primit „interzis în Spațiul Schengen" din partea Austriei și a Olandei, din ce în ce mai mulți români cer propria organizare la nivel „micro" în regiune.

13 dec. 2022, 14:58
Românii au ieșit la atac, după umilința „Schengen”. Se cere crearea unui „mini-Schengen” în Europa de sud-est

Din ce în ce mai multe organizații, sindicate și patronate cer organizarea unui „mini-Schengen”, în sud-estul Europei. Un exemplu în acest sens reprezintă inițiativa venită de la Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Transportatorii din România condamnă votul Austriei și Olandei împotriva aderării țării noastre la Spațiul Schengen. De asemenea, solicită executivului de la București eliminarea controalelor la frontiera cu vecinii bulgari, potrivit unui comunicat de presă.

UNTRR susține că votul austriecilor afectează grav industria de transport rutier.

„Dacă Austria ar fi vrut să transmită un semnal, aşa cum pretinde, împotriva extinderii Schengen, atunci ar fi trebuit să nu accepte nicio ţară candidată.

Votul selectiv demonstrează, prin acceptarea Croaţiei şi respingerea României şi Bulgariei, o abordare subiectivă şi neprincipială care a torpilat unitatea Uniunii Europene sub atenta supraveghere a Comisiei Europene.

În aceste condiţii, este greu de înţeles votul favorabil al României şi Bulgariei pentru aderarea Croaţiei la Schengen. UNTRR îşi exprimă profunda nemulţumire că celelalte state membre UE, mai ales marile democraţii occidentale, au abandonat principiul îndeplinirii obligaţiilor tehnice ca fiind necesar şi suficient pentru includerea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

Schimbarea regulilor la finalul jocului numai pentru o parte din candidaţi dovedeşte aplicarea clară de tratament inegal şi preferenţial. Oare acestea devin noile principii ale Uniunii Europene?

Dacă Austria şi celelalte state membre UE vor să schimbe condiţiile de aderare în spaţiul Schengen, atunci trebuie să le impună pentru viitoarele ţări candidate şi nu pentru cele existente, cărora li s-au solicitat îndeplinirea unor condiţii clare, pe care acestea le-au îndeplinit deja”, se arată în comunicarea transportatorilor.

„În acest spirit de solidaritate, UNTRR solicită Guvernului României ca împreună cu Guvernul Bulgariei să soluţioneze urgent şi pragmatic simplificarea până la eliminare a controalelor în frontiera dintre cele două ţări”, mai susțin transportatorii.

În aceste zile, pe cel mai mare grup de facebook româno-bulgar, se desfășoară un sondaj asemănător. Până acum 77% dintre votanți s-au declarat favorabili ideii.