Dezbatere LA DISTANŢĂ. Iohannis cere demisia lui Ponta de la Guvern. Premierul răspunde: Pe 21 decembrie!

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Klaus Iohannis a refuzat invitaţia de a participa la o dezbatere la România TV împreună cu premierul Victor Ponta, dar, prezent la o altă televiziune, candidatul ACL la alegerile prezidenţiale a cerut demisia preşedintelui PSD din funcţia de prim ministru. Victor Ponta i-a dat replica în direct la România TV.

RomaniaTV.net
10 nov. 2014, 19:05
Dezbatere LA DISTANŢĂ. Iohannis cere demisia lui Ponta de la Guvern. Premierul răspunde: Pe 21 decembrie!

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Klaus Iohannis l-a catalogat pe Victor Ponta drept „un pericol pentru democraţia din România” şi i-a cerut să demisioneze din fruntea Guvernului, după nemulţumirile legate de votul în Diaspora, după primul tur de scrutin, din 2 noiembrie.

Prezent la România TV, Victor Ponta i-a răspuns lui Iohannis că nu are de gând să părăsească Palatul Victoria înainte de a fi ales preşedinte, pentru a nu-i da preşedintelui Traian Băsescu ocazia să numească un alt premier.

„Voi demisiona pe 21 decembrie. Voi face asta dintr-un motiv foarte simplu de înţeles. Dacă am fi avut la Cotroceni un preşedinte normal, care să spună «au votat oamenii, veniţi, coaliţia, să numim noul premier» am fi făcut trecerea la Tăriceanu mai devreme. Dar dacă eu demisionez, cel care numeşte în funcţia de premier e Băsescu şi vă imaginaţi cam ce glume va face Băsescu cu România”, a declarat Victor Ponta la România TV.

Citeşte şi Ponta: Chiar dacă toate voturile din diaspora ar fi 100% pentru Johannis, rezultatul alegerilor nu se schimbă

Klaus Iohannis i-a reproşat lui Victor Ponta că Guvernul nu a dat o Ordonanţă de Urgenţă care să creeze „un cadru limpede” pentru a putea exista mai multe secţii de votare în Diaspora şi a subliniat că nu doar Titus Corlăţean trebuia să demisioneze de la Ministerul de Externe, ci şi Victor Ponta din fruntea Guvernului.

Victor Ponta a răspuns criticilor lui Iohannis arătând că legislaţia nu permite schimbarea regulilor votului între cele două tururi de scrutin.

„CCR a spus că dacă schimbăm regulile votului în timpul jocului alegerile nu sunt legale. Orice modificare a legii între turul unu şi turul doi e cea mai gravă încălcare a regulilor democratice. Deci e cea mai sigură cale: modificarea legii. De aceea CCR şi comisia de la veneţia au sups că nu avem voie să schimbăm regulile”, a punctat Victor Ponta.

După ce Klaus Iohannis a declarat, luni, la un post de televiziune, că nu va tăia pensiile dacă va ajunge preşedinte, subliniind, însă, că acestea vor creşte doar „când va creşte şi economia”, Victor Ponta, secondat în studioul România TV de Călin Popescu Tăriceanu, a explicat că „România a avut cea mai mare creştere din UE, anul acesta şi va avea o creştere de 2,5% conform prognozei”. „Foarte importanteste că preşedintele nu măreşte pensiile. Iohannis, dacă este preşedinte, nu poate să mărească pensii, Guvernul face lucrul ăsta. Dacă vine în echipă cu Predoiu… Am aici legea prin care în 2010 au fost tăiate oamenilor pensiile şi salariile, pe care una din semnături e a lui Cătălin Predoiu, care, ca ministru al Justiţiei, a avizat un lucru neconstituţional: tăierea pensiilor şi salariilor”, a explicat Victor Ponta.

Călin Popescu Tăriceanu, propus de Victor Ponta premier dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, a atenţionat că Iohannis „s-a lansat în promisiuni care nu ţin de preşedinte” nu doar în privinţa pensiilor, ci şi în legătură cu bugetul Ministerului Apărării: „El toate bugetele le majorează. Noi am făcut un calcul pe promisiunile lui, iar deficitul depăşeşte extraordinar de mult, toate dovedesc plezirismul lui Iohannis care …. ca un demn continuator Băsescu îşi arogă prerogative pe care nu le are, face declaraţii mincinoase, ca şi Băsescu în 2008 – vă amintesc dezbaterea privind majorarea salariilor la profesori şi la alte categorii de bugetari”.