Dezbaterea pe Legea de modificare a codurilor penale: Reprezentanţii societăţii civile au exprimat sprijinul pentru proiect

Ministerul Justiţiei spune că reprezentanţii societăţii civile care au participat la dezbaterea publică organizată miercuri pe tema proiectului legislativ de modificare a codurilor "au exprimat în general sprijinul", însă au existat şi critici legate de forma articolelor privind abuzul în serviciu şi conflictul de interese şi solicitări legate de posibilitatea reincriminării insultei şi calomniei şi de reanalizare a textului propus pentru articolul referitor la confiscarea extinsă.

26 apr. 2017, 14:27
Dezbaterea pe Legea de modificare a codurilor penale: Reprezentanţii societăţii civile au exprimat sprijinul pentru proiect

Ministerul Justiţiei spune că la dezbatere au participat ministrul Tudorel Toader, secretarul de stat Marieta Safta, reprezentanţi ai Direcţiei Elaborare Acte Normative, iar din partea societăţii civile şi-au anunţat participarea nouă persoane, cinci dintre ele fiind reprezentanţi ai unor asociaţii şi fundaţii. Ministerul precizează că Tudorel Toader a plecat de la dezbatere spre finalul acesteia, mergând la Guvern pentru vizita premierului Georgiei, Giorgi Kvirikashvili.

„În intervenţia lor, reprezentanţii societăţii civile au exprimat în general sprijinul pentru forma proiectului de lege. S-au exprimat şi critici la adresa formei propuse pentru art. 297 şi art. 301 Cod penal, în sensul că ar fi trebui reţinut şi abuzul în serviciu prin încălcarea normelor cuprinse în legislaţia secundara. De asemenea, s-a solicitat să se analizeze posibilitatea reincriminării insultei şi calomniei, precum şi reanalizarea textului propus pentru art. 1121 Cod procedură penală, referitor la confiscarea extinsă. S-au depus şi propuneri de lege ferenda care nu au legătură cu proiectul de lege supus dezbaterii publice, dar care au fost reţinute în vederea evaluării legislaţiei”, arată Ministerul Justiţiei.

Citeşte şi: Ministerul Justiţiei organizează prima dezbatere publică privind Legea de modificare a codurilor penale

Potrivit sursei citate, ministrul a spus, la dezbatere, că „în viitorul apropiat va avea loc un demers mai larg” pentru îmbunătăţirea prevederilor celor patru coduri  –  civil, penal, procedură civilă şi procedură penală -, iar cei interesaţi vor putea transmite observaţii şi propuneri la o adresă de poştă electronică care va fi disponibilă pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Miercuri dimineaţă a avut loc prima dezbatere publică privind proiectul legislativ de modificare a codurilor penale, la care jurnaliştii nu au avut acces. În timpul dezbaterilor, jurnaliştii l-au văzut plecând pe ministrul Justiţiei, iar reprezentanţi ai cabinetului au precizat că Tudorel Toader a trebuit să meargă la Guvern pentru vizita premierului Georgiei.

Ministerul Justiţiei a anunţat, tot miercuri, că aşteaptă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Public o situaţie privind dificultăţile în aplicarea codurilor penale şi civile, înainte de a discuta şi a decide modificările legislative care trebuie făcute. Magistraţii trebuie să trimită această situaţie şi propunerile de modificare a legislaţiei până în 26 mai, urmând ca Ministerul Justiţiei să organizeze două întâlniri de lucru pentru a discuta cu aceştia şi cu societatea civilă problemele în aplicarea codurilor.
viewscnt