Dezbaterile la proiectul Legii asigurărilor sociale de stat pe 2015, finalizate. Votul final va fi duminică

Dezbaterile asupra proiectului Legii asigurărilor sociale de stat pe 2015 au fost finalizate, sâmbătă, pe articole, votul final pe acest proiect și pe proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2015 urmând să fie dat duminică, la ora 10.00. Dezbaterea a fost una cu scântei, opoziţia, în special PNL, reproşând ministrului Muncii, Rovana Plumb, că este un buget sărac, în special la şomaj. Rovana Plumb a explicat, însă, că se estimează o scădere a ratei şomajului în 2015.ee

RomaniaTV.net
20 dec. 2014, 12:10
Dezbaterile la proiectul Legii asigurărilor sociale de stat pe 2015, finalizate. Votul final va fi duminică

Bugetul asigurărilor sociale de șomaj aferent sistemului public de pensii a fost stabilit atât la venituri, cât și la cheltuieli, în sumă de 54,725 miliarde de lei, potrivit președintelui Comisiei pentru buget-finanțe din Camera Deputaților, Ștefan Viorel.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale a fost stabilit cu un excedent de 211,8 milioane de lei, veniturile fiind de 320,3 milioane de lei, iar cheltuielile de 108,5 milioane de lei.

În ceea ce privește bugetul asigurărilor pentru șomaj aferent sistemului asigurărilor pentru șomaj, acesta a fost stabilit la un nivel al veniturilor și cheltuielilor în sumă de 1,575 miliarde de lei. Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale este prevăzut cu un excedent de 224 milioane de lei, la venituri 245,6 milioane de lei și la cheltuieli 21,6 milioane de lei.

„În conformitate cu prevederile articolul 21 din regulamentul activităților comune ale celor două Camere, comisiile noastre au fost sesizate în vederea dezbaterii și elaborării raportului comun asupra proiectului Legii buget asigurărilor sociale de stat pe 2015. (…) Fac precizarea că s-au primit avize de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Economic și Social, Comisiile pentru muncă din Senat și Cameră sesizate pentru avizare au transmis aviz favorabil cu amendamente dintre care unele admise, altele respinse. S-a luat în dezbatere și opinia Consiliului Fiscal, iar proiectul de lege este însoțit de declarația de conformitate necesară conform prevederilor legii responsabilității fiscale 69/2010.

Întrunite în ședință comună pe parcursul mai multor zile de dezbateri, membrii comisiilor sesizate în fond au analizat proiectul de lege și anexele acestuia, avizele asupra proiectului de lege, precum și amendamentele formulate de senatori și deputați, și au hotărât cu o majoritate de voturi să adopte raportul de admitere fără amendamente. Mai fac precizarea că proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare”, a spus Ștefan Viorel.

Bugetul asigurărilor de şomaj, mai mic decât în 2014

Bugetul asigurărilor de șomaj pentru 2015 este mai mic cu 4,99% deoarece Guvernul preconizează pentru anul viitor o reducere a ratei șomajului la 5,1%, de la 5,3% în 2014, corespunzătoare unei scăderi cu 20.000 de persoane a numărului de șomeri, la 465.000, a declarat, sâmbătă, ministrul Muncii, Rovana Plumb, cu ocazia dezbaterilor generale la proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2015.

„Bugetul asigurărilor de șomaj prevede o scădere cu 4,99%, dat fiind faptul că am preconizat că vom încheia anul 2015 cu o rată a șomajului de 5,1%, față de 5,3%, cât estimam a încheia anul 2014 și, de asemenea, o reducere a numărului de șomeri cu 20.000, de la 485.000 la 465.000.

Bugetul asigurărilor fondului de șomaj asigură îndeplinirea și implementarea tuturor măsurilor atât de necesare pentru creșterea locurilor de muncă, pentru creșterea ocupării și reducerea șomajului, mai ales în rândul tinerilor, dar și a persoanelor peste 45 de ani, a persoanelor care mai au trei sau cinci ani până ies la pensie, astfel încât să putem avea o piață a muncii inclusivă. Toate sunt măsuri active și se regăsesc prin finanțare în bugetul asigurărilor de șomaj”, a spus Rovana Plumb.

Ea a ținut să precizeze că proiectul legii bugetului asigurărilor sociale prevede la articolul 11 posibilitatea de a putea fi suplimentat fondul asigurărilor de șomaj în situația în care va fi nevoie de sume suplimentare pentru a stimula angajatorii în vederea creșterii ratei ocupării, în sensul de a angaja tineri și/sau persoane cu vârsta peste 45 de ani.

În ceea ce privește bugetul asigurărilor sociale sociale de stat pe 2015, acesta este mai mare cu 5,08% raportat la 2014, fiind prevăzute toate sumele necesare pentru plata pensiilor majorate cu 5% și creșterea pensiilor sociale de la 350 de lei la 400 de lei.

Rovana Plumb a făcut referire și la subvenția de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale, respectiv a fondului de pensii, spunând că există o sumă suplimentară de 19.755.892.000 lei, astfel încât să se poată asigura și transferul către Pilonul II de pensii, dar și toate celelalte măsuri „absolut necesare pentru pensionari”.