Dezinfecţie în liceul Gheorghe Lazăr din Bucureşti după ce o elevă a murit de meningită

Publicat: Vineri, 19 Aprilie 2019 10:57 // Actualizat: Vineri, 19 Aprilie 2019 11:13 // Sursa: romaniatv.net

Probleme în continuare la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti, după ce o elevă a murit joi de meningită. Celor care au intrat în contact cu tânăra li s-au prelevat analize şi li s-a administrat antibiotic pentru a preveni îmbolnăvirea. Vineri, cursurile sunt în continuare suspendate în unitatea şcolară pentru acţiuni de decontaminare şi dezinfecţie.

După ce o elevă de clasa a XII-a a Colegiului "Gheorghe Lazăr" a murit joi de meningită, mai mulţi colegi ai tinerei şi profesori au primit tratament profilactic, iar DSP face astăzi dezinfecție în tot liceul. Medicii au constatat că elevii din clasa a XII-a, colegi cu fata de 18 ani care a decedat acum puțină vreme la „Matei Balș”, nu erau vaccinați. Vaccinul de meningită nu este în schema obligatorie, fiind opțional.

În aceste condiții, toți cei peste 30 de colegi ai fetei decedate au fost trecuți pe antibiotice preventiv. Vineri Colegiul Gheorghe Lauzăr va fi închis pentru dezinfectarea claselor şi laboratoarelor.

MS, reacţie în cazul elevei moarte de meningită în Bucureşti: Două clase de elevi şi zece cadre didactice, contacţii direcţi ai fetei 

"Direcția de Sănătate Publică a primit o informare cu privire a unui caz de meningită meningococică fulminantă la acest liceu. Medici din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu și au început ancheta epidemiologica. Au fost luate și primele măsuri - s-a administrat tratament profilactic și s-au luat exudate faringiene, se va face dezinfecție în tot liceul", anunță Ministerul Sănătății.

O elevă de clasa a XII-a de la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti a murit de meningită. Fetei de 18 ani i s-a făcut rău miercuri şi a fost lăsată să meargă acasă. Pentru că starea ei s-a înrăutăţit, un echipaj de la ambulanţă a transportat-o în timpul nopţii la Spitalul Universitar, unde i s-au făcut mai multe analize şi apoi a fost intubată. După ce rezultatele analizelor a arătat că fata suferă de meningită, medicii de la Spitalul Universitar au decis să o transfere la Instititul de Boli Infecţioase "Matei Balş".

"Tânăra de 18 ani a ajuns la Spitalul Universitar în jurul orei 4 dimineaţa de către un echipaj de urgenţă. A fost preluată de medicii din Camera de gardă. A venit cu nişte simptomatologii nu foarte specifice pentru acestă boală, mai exact o vărsătură după ce a mâncat un sandvis acasă şi toată lumea a crezut că este vorba despre o toxiinfecţie alimentară. La venire nu prezenta semne caracteristice pentru această boală. După ce a fost investigată, starea ei s-a agravat, pe corpul ei s-au dezvoltat nişte pete, care au cuprins în scurt timp tot corpul. Acesta a fost promul semn pentru colegii mei că este vorba despre o boală severă, ea venind la noi într-o stare de şoc septic, cu tulburări severe de coagulare, motiv pentru care în cadrul spitalului nostru nu i s-a putut face o puncţie lombară, acesta fiind procedura diagnostică în cazul meningitei. Dat fiind că evoluţia a fost extrem de severă, ulterior a intrat în comă, a fost intubată, ventilată mecanic şi prezentând această stare generală cu aceste pete pe tot corpul, s-a pus suspiciunea de meningită meningococică. În jurul orei 7.30 dimineaţa a fost transferată către Institutul "Matei Balş"", a declarat Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar, la România TV.

 "Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au intervenit imediat ce au fost informaţi că la INI Bals este internată o pacienta în vârstă de 18 ani care a fost diagnosticată cu meningită meningococica, afecţiune care a dus la deces în cursul acestei zile. Conform procedurilor care se impun în acest caz, au fost stabiliţi toţi contactii direcţi, elevii a două clase de curs şi 10 dintre profesorii unui liceu din Capitală, cărora li s-au recoltat probe de exudat faringian şi li s-a administrat antibiotic în doză unică în scop profilactic", a transmis, joi seară, Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că, împreună cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, s-a luat decizia suspendării cursurilor în data de 19 aprilie pentru a aplica în unitatea şcolară măsuri de decontaminare şi dezinfecţie.

"Infecţia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoană bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variaţiile de temperatura şi uscăciune. În unele cazuri se poate rare , poate apărea o formă fulminantă a bolii (meningococemie) cu o rată mare de deces. Doar contactii apropiaţi sunt testaţi în vederea posibilului portaj al meningococului şi li se aministreaza profilactic doză unică de antibiotic", a mai transmis Mnisterul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că, potrivit ultimelor date raportate de Centrul Naţional de Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2017 au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococica, din care 13 persoane au decedat.

Ministerul Sănătăţii, după moartea elevei de la Lazăr: În 2017, au fost 63 de cazuri de meningită meningococică, dintre care 13 decese 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Bucureşti elevă Gheorghe Lazar liceu meningită moartă
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7834
RON
21 Feb
noapte 3 °
zi 9 °
Ultimele joburi adaugate
24 H