Dezlegare la peşte 2023. În ce zile poţi mânca peşte în Postul Paştelui

Postul Paștelui durează 40 de zile și de regulă începe în luna februarie. Anul acesta, pentru creștinii ortodocși, Postul Paștelui a început pe 27 februarie și se va încheia pe 15 aprilie. Pe parcursul acestei perioade există doar două zile în care este permis consumul de peşte, acesta fiind considerat şi cel mai dur post de peste an.

15 mart. 2023, 17:51
Dezlegare la peşte 2023. În ce zile poţi mânca peşte în Postul Paştelui

Dezlegare la peşte 2023. În unele zile de post, este permis consumul de peşte, pentru a mai îmbogăţi meniul modest, bazat doar pe legume, specific perioadelor care preced marile sărbători. De altfel, peştele este un simbol creştin. Conform legendelor, Iisus ar fi mâncat peşte fript după ce a înviat.

Dezlegare la peşte 2023. În ce zile poţi mânca peşte în Postul Paştelui

Conform calendarului ortodox 2023, sunt consemnate următoarele zile de post şi posturi mari:

  • Miercurile si vinerile de peste an, afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti
  • Ajunul Bobotezei (5 ianuarie )
  • Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august )
  • Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie )
  • Postul Sfintelor Pasti (27 februarie – 15 aprilie )
  • Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (12 iunie – 28 iunie )
  • Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 14 august )
  • Postul Nasterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie)

Citeste si Rugăciunea care se citeşte în Postul Paştelui. Rostită în fiecare dimineaţă, te scapă de necazuri şi ţine relele la distanţă

În Postul Paştelui, doar în două zile ste dezlegare la peşte:

  • Sâmbătă, 25 martie 2023: Bunavestire
  • Duminică, 9 aprilie 2023: Intrarea Domnului în Ierusalim, Duminica Floriilor

În cele două zile în care se face dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023, credincioșii au voie să consume orice preparat din pește. Tot în această zi pot fi date de pomană și pachete care să conțină produse de post și pește. Chiar dacă se face dezlegare la pește, restul alimentelor considerate „de dulce” rămân interzise.

Zile cu dezlegare la vin și ulei

Dincolo de pește, credincioșii au și zile cu dezlegare la vin și untdelemn. Aceste două alimente pot fi consumate mai des decât peștele, fiind permise în luna martie în zilele de 4, 5, 9, 12, 18, 19 și 26. În ceea ce privește luna aprilie, uleiul și vinul pot fi consumate în zilele de 1, 2 și 8, conform regulilor impuse de religia ortodoxă.

Citeste si Alimente pe care să le eviți în Postul Paștelui. Sunt foarte nesănătoase și îți pot face mai mult rău

Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel în această perioadă pentrecerile sunt considerate nepotrivite. Postul Mare este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare.