Dezlegare la peşte în postul Crăciunului. Reţeta pentru PLACHIE DE CRAP

Foarte mulţi români ţine în această perioadă postul Crăciunului. Este al patrulea post de peste an și cel mai lung post, după Postul Paștelui. Pentru cei care ţin postul Crăciunului, în zilele de sâmbătă, duminică şi luni, adică 11, 12 şi 13 decembrie, este dezlegare la peşte.

10 dec. 2021, 16:09
Dezlegare la peşte în postul Crăciunului. Reţeta pentru PLACHIE DE CRAP

Peştele este la mare căutare zilele acestea. Creştinii ortodocşi care ţin zilele acestea postul Crăciunului vor putea mânca peşte sâmbătă, duminică şi luni. Pentru ei, în zilele de 11, 12 şi 13 decembrie este dezlegare la peşte. De aceea vă propunem o reţetă de plachie de crap.

Postul Crăciunului 2021. Când este dezlegare la peşte, untdelemn şi vin

Pentru plachie de crap aveţi nevoie de 1 kg de crap, 150 ml de ulei, 1 kg ceapă, 75 g bulion sau suc de roşii, 4 catei de usturoi, 50 ml vin, o lămâie, cimbru, 2 foi de dafin, câteva roşii bine coapte, sare şi boabe de piper după gust.

Mod de preparere plachie de crap:

Peştele se curăţă, se spală şi se prăjeşte în jumătate din cantitatea de ulei. Într-o cratiţă se căleşte ceapa curăţată şi tăiată subţire până când devine aurie. Când ceapa este aproape prăjită, se adaugă usturoiul curăţat şi tîiat feliuţe. Peste ceapa prăjită se toarnă vin roşu, suc de roşii sau bulion şi puţină apă, după care se adaugă sare, boabe de piper, cele  2 foi de dafin şi cimbru.

Sosul rezultat se toarnă într-o tavă, se adaugă bucăţile de peşte prăjit, iar peste ele se pun roşiile tăiate felii şi lămâia tăiată felii subţiri.

Tava va fi băgată apoi la cuptor până se rumenesc roşiile şi peştele.

Plachia de crap se poate servi caldă sau rece la masa de prânz alături de un pahar de vin.

Citeşte şi: Dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2021. Cele mai delicioase reţete de peşte