Dezmăţ pe bani publici la Comisia de supraveghere a pensiilor private. Pe ce se cheltuiau sute de mii de euro

Şefii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private au uitat de criză, potrivit adevarul.ro. Deşi anul trecut instituţia a ieşit pe minus cu peste un milion de euro, cei 80 de angajaţi şi şefii lor şi-au împărţit ilegal premii, prime de vacanţă şi de căsătorie.
Filip Stan
29 oct. 2013, 07:49
Dezmăţ pe bani publici la Comisia de supraveghere a pensiilor private. Pe ce se cheltuiau sute de mii de euro

Anul 2012 a fost unul dificil pentru Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), organism inclus din acest an în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Dovada este că instituţia a înregistrat un deficit de peste un milion de euro, dar asta nu i-a împiedicat pe şefii Comisiei să arunce cu banii în stânga şi-n dreapta.

CSSPP a împărţit cu dărnicie salariaţilor premii, prime de vacanţă şi chiar de căsătorie. Cheltuielile s-au făcut ilegal, susţine un raport al Curţii de Conturi. Astfel, conducerea Comisiei a ignorat prevederile legale privind măsurile de reducere a unor categorii de cheltuieli publice. Auditul a avut loc în primăvara acestui an şi a verificat modul în care au fost administrate fondurile CSSPP. Angajaţii, plătiţi printr-un act normativ nul de drept Raportul Curţii de Conturi consemnează că, în 2012, totalul plăţilor făcute de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private s-a ridicat la 16,5 milioane de lei (3,7 milioane de euro).

Din această sumă, nu mai puţin de 79% au reprezentat cheltuieli de personal. Astfel, CSSPP, condusă de fostul ministru al Muncii Marian Sârbu până în aprilie 2013, când a fost comasată la Autoritatea de Supraveghere Financiară, a plătit salarii, premii şi prime de tot felul în valoare de peste 13 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro). La finele lui 2012, Comisia a raportat un deficit de 5,1 milioane de lei (1,15 milioane de euro). Pentru echilibrarea bugetului de venituri şi cheltuieli, Consiliul CSSPP a apelat la excedentul înregistrat în anii precedenţi. Grav este că salariaţii au fost remuneraţi în baza unui act normativ nul de drept. Plăţile făcute pentru „cheltuieli de personal” au avut la bază doar Regulamentul de salarizare a personalului CSSPP, aprobat de Consiliul CSSPP, fără ca acest act să fie publicat în Monitorul Oficial.

„Regulamentul de salarizare a personalului CSSPP este nul de drept, deoarece nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, conform Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă (…). Dat fiind faptul că actul normativ menţionat nu a îndeplinit formalitatea posterioară emiterii lui, respectiv publicarea în Monitorul Oficial, actul emis este nul/inexistent, iar actele administrative emise ulterior în baza lui sunt ineficiente”, se menţionează în raportul Curţii de Conturi. Prime de vacanţă şi de căsătorie În urma controlului de la CSSPP, Curtea de Conturi a estimat erori sau abateri în valoare totală de 14,6 milioane de lei (3,3 milioane de euro). Auditorii au stabilit că „fundamentarea anumitor categorii de cheltuieli nu a ţinut cont de restricţiile impuse de legislaţie pentru autorităţi şi instituţii publice”.

Astfel, CSSPP a cheltuit ilegal 1,78 milioane de lei (peste 400.000 de euro), reprezentând tichete cadou, premii şi prime de vacanţă. Şefii Comisiei nu i-au uitat nici pe angajaţii proaspăt însuraţi, aceştia primind prime cu ocazia căsătoriei. Pentru că „obrazul subţire cu cheltuială se ţine”, CSSPP a tocat 60.000 de lei (13.500 de euro) pentru diverse bunuri a căror procurare a fost interzisă şi cheltuieli de protocol şi reprezentare peste nivelul prevăzut de lege. „Au fost făcute cheltuieli de protocol şi reprezentare fără a fi aprobate de ordonatorul de credite, fără avizul compartimentelor de specialitate şi viza pentru controlul financiar-preventiv propriu”, se arată în raportul de audit. Alţi 10.000 de lei au fost cheltuiţi aiurea (peste cuantumurile prevăzute de lege) pentru deplasări, delegări şi detaşări. Recompense pentru foştii directori Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a fost darnică şi cu foştii directori. Potrivit surselor de la Curtea de Conturi, fosta directoare economică a instituţiei, deşi îi expirase mandatul la jumătatea anului 2012, a încasat 16.000 lei, reprezentând indemnizaţie de concediu de odihnă şi primă de vacanţă. Banii încasaţi ilegal au fost restituiţi chiar în timpul controlului Curţii de Conturi. „În timpul misiunii de audit, conducerea CSSPP a luat următoarele măsuri operative: s-a restituit integral suma de 12.000 lei de către persoana care a încasat necuvenit indemnizaţia de concediu şi prima de vacanţă şi prin statul de plată aferent lunii martie 2013 s-au calculat, reţinut şi regularizat obligaţiile aferente către bugetul general consolidat”, se menţionează în raport.

Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară au refuzat să comenteze constatările Curţii de Conturi. Aceştia au contestat raportul de control, pe motiv că prevederile legale invocate de auditori nu se aplică în cazul lor.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a fost integrată, în aprilie 2013, în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), organism care a preluat şi prerogativele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Scopul acestei restructurări a fost reducerea cheltuielilor, adică salarii mai mici şi personal mai puţin. După restructurare, schema de personal a ASF, în loc să scadă, s-a îmbogaţit cu 300 de angajaţi. CSSPP este coordonată, în prezent, de vicepreşedintele ASF Ion Giurescu.

Fostul preşedinte Marian Sârbu a rămas membru neexecutiv al consiliului ASF. Autoritatea de Supraveghere Financiară este condusă de Dan Radu Ruşanu, care primeşte un salariu de 14.000 de euro pe lună. Prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu câştigă 95% din salariul preşedintelui, adică 13.300 de euro, iar cei trei vicepreşedinţi, 90% – 12.600 de euro. Cei 12 membri neexecutivi, printre care şi Marian Sârbu, primesc fiecare câte 3.600 de euro.

 

VEZI SI:

Dan Radu Ruşanu s-a suspendat din PNL şi a demisionat din Parlament, urmare a numirii la ASF

 

DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Boala gravă cu care a fost diagnosticată o familie din România: mama a murit, fiul și tatăl sunt internați în spital
Capital.ro
Elena Udrea, devastată. Adio, eliberare din închisoare?! Nu regretă faptele și sfidează justiția
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Românii din fotoliile de lux, chemați la arme. Ce prevede noul proiect de lege
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Am aflat cine este bătrânelul bogătaș care a fost UMILIT de iubita tinerică în fața unui hotel din Monaco!
Playsport.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Capital.ro
Vârsta de pensionare va crește. Bolojan nu mai are răbdare cu românii: Mai există undeva așa?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Noua listă cu medicamente al căror consum însemnă pierderea carnetului. Ce se întâmplă cu mare parte a analgezicelor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți