Dezvăluirea unui măcelar înainte de Sărbătorile de iarnă: „Când vedem cancer în carnea de porc…”. Cum alegi carnea de Crăciun 2020

Carnea de porc se pare că va fi mai ieftină în acest an deoarece pandemia de coronavirus a făcut ca piaţa asiatică să nu ami poată achiziţiona cantităţi imense din Europa. Specialiştii spun însă să fim atenţi la calitatea cărnii cumpărate de Sărbători.
Filip Stan
18 dec. 2020, 12:57
Dezvăluirea unui măcelar înainte de Sărbătorile de iarnă:

Dezvăluirea unui măcelar înainte de Sărbătorile de iarnă te ajută să alegi cea mai gustoasă carne pentru bunătăţile de pe masa de Crăciun şi mai ales să eviţi o vizită la spitalele şi aşa aglomerate de pacienţii cu Covid 19.

Măcelarul, care practica meseria aceasta de 30 de ani, a povestit ce se intampla cu carnea bolnava, la propriu, a unui animal.

Acesta a precizat ca atunci cand exista cancer in carnea de porc, aceasta nu este aruncata la gunoi, ci este de vanduta, mai departe clientilor.

Protecţia Consumatorului, AVERTISMENT pentru ROMÂNI. Ce fel de carne de porc nu trebuie să cumpăraţi de Sărbători

Dezvăluirea unui măcelar: din pacate, nici carnea procesata nu este sanatoasa, fiind responsabila pentru producerea mai multor tipuri de cancer. Alegeţi pachetele care sunt înfăşurate strâns şi care nu au perforări. Asiguraţi-vă că ambalajele nu conţin lichid excesiv, ceea ce poate indica o fluctuaţie de temperatură sau o depozitare îndelungată.

Sfaturile ANPC pentru achiziţionarea carnii si a produselor din carne

Paul Anghel, directorul general Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), recomadă evitarea cumpărării de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din „portbagajele masinilor” chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, trebuie verificată starea ambalajelor şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, să se urmărească concordanţa dintre preţul de la raft şi cel de pe bonurile de casă, și să se acorde o atenţie deosebită în cazul „ofertelor promotionale”.

– Achizitionarea carnii si a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate si autorizate (macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete) si trebuie sa aiba stampila de control sanitar-veterinar. In aceste conditii exista garantia unui produs sigur, ce nu va va afecta sanatatea;
– Evitati cumpararea de carne de la persoane si din locuri neautorizate, din „portbagajele masinilor” chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea;

IGNATUL PORCILOR . Ce trebuie să faci ca porcul tăiat să aibă o carne gustoasă

– Verificati, prin apreciere directa, proprietatile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificari ale aspectului (aspect de mazguit, cu prezenta mucilagiilor etc), culorii (culoare modificata), consistentei, prezenta corpurilor straine etc. Carnea trebuie sa prezinte la suprafata o pelicula uscata, de culoare roz pana la rosie, sa fie ferma si elastica, atat la suprafata cat si in sectiune, iar mirosul trebuie sa fie caracteristic de produs proaspat;
– Atentie si la pret! Verificati concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marcate pe bonurile de casa;
– Carnea achizitionata sub forma refrigerata se va transporta, in conditii igienice, cat mai repede la domiciliu si se va depozita la frigider;
– Produsele preambalate, care prezinta ambalajele deteriorate si pentru care exista suspiciunea deteriorarii continutului, nu trebuie achizitionate.

Excedent de carne în Europa, animale ţinute în spaţii aglomerate

În toată Europa este excedent de carne căci pesta porcină a blocat în mare măsură exporturile către China, iar restaurantele care nu s-au închis au redus dramatic comenzile.

Într-o fermă de lângă Bucureşti sunt crescuţi 250 de mii de porci. În mod normal toţi ar trebui să meargă către abator însă anul acesta şi magazinele şi restaurantele au comandat mult mai puţin.

Adrian Balaban, director general ferma de animale: ”În momentul de faţă, am aproape 3000 de animale pe care nu pot să le vând. 30% din producţia estimată pentru perioada aceasta este restricţionată la vânzare”.

Cu animalele rămase în boxe, marile ferme sunt nevoite să lase din preţ. Dacă anul trecut un kilogram de carne se vindea, la poarta fermei, cu 8 lei, acum a scăzut la 5 lei. Greu este şi pentru ţăranii care îngraşa câţiva porci pentru cunoştinţe.

Dezvăluirea unui măcelar. Cum alegi carnea de porc

Alegeţi bucăţi de carne de porc de culoare roz, ferme la atingere, tari, cu fibrele dense, cu grăsime albă sau roz-alb. Mare atenţie şi la miros, acesta fiind unul din principalii indicatori.

Este indicat să nu cumpăraţi niciodată carne condimentată sau marinată, acesta fiind modul în care unii comercianţi ascund mirosul cărnii de proastă calitate sau chiar alterată.

În cazul produsului care provine de la porci tineri, carnea este roz-albicioasă şi are o consistenţă moale, în timp ce la porcii bătrani, carnea este de o culoare ceva mai închisă.

Dezvăluirea unui măcelar. Cum alegi carnea de porc proaspata

  • primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te asiguri ca identifici stmpila sanitar veterinara pe carnea de porc;
    un lucru important de stiut este urmatorul: carnea proaspata nu trebuie sa se lipeasca de degete, ci trebuie sa fie tare, intr-o culoare trandafirie, cu fibrele dense;
    daca vrei bucati de carne mai „impanate”, asigura-te ca grasimea este alba sau de un roz-alb, moale, iar la atingere lasa o senzatie de unsuros;
    in functie de varsta porcului, carnea are alta culoare. Astfel, la porcii tineri, carnea este roz-albicioasa si are o consistenta moale, in timp ce la porcii batrani, carnea este intr-o culoare mai inchisa, un rosu inchis si are o consistenta tare;
    de asemenea, atunci cand apesi carnea, aceasta trebuie sa revina rapid la forma initiala, daca este proaspata;
    in ceea ce priveste pastrarea sa, carnea de porc nu trebuie pastrata niciodata in pungi de plastic sau de hartie, ci in tavite de poliester acoperite cu celofan. Temperatura la care se pastreaza trebuie sa fie intre 0 si 7 grade Celsius, pentru a-i mentine calitatile un timp mai indelungat;
    este indicat sa nu cumperi niciodata carne condimentata sau marinata deoarece unii vanzatori aplica astfel de tratamente carnii de proasta calitate sau chiar alterata, tocmai pentru a-i masca mirosul;
    desi majoritatea cumpara carne de la macelarie, crezand ca este mai proaspata, inspectorii sanitari-veterinari recomanda carnea ambalata, care are termenul de valabilitate inscriptionat;
    nu cumpara preparate din carne cu membrana crapata, cu goluri in compozitie, cu acumulari de grasime sau apa sub membrana;
    in ceea ce priveste consumul de carne de porc, nu opta niciodata pentru carne de porc in sange deoarece risti sa te imbolnavesti de boli grave precum trichineloza.

Dezvăluirea unui măcelar. Cum alegi carnea de vită

Alegeţi carnea de vită de o culoare roşu purpuriu. Roşu purpuriu este tipic cărnii de vită ambalată în vid. Odată expusă la oxigen, carnea de vită va căpăta o culoare roşu aprins. Carnea de vită trece printr-o serie de modificări de culoare în timpul perioadei de valabilitate. Aceste schimbări sunt normale.

Dacă este vineţie, de nuanţă gri ori de culoare închisă, evitaţi să o achiziţionaţi. De asemenea, evită carnea cu grăsime îngălbenită. Carnea nu trebuie să se lipească de degete când e pipăită. Carnea în care intră degetele, care e moale, e de proastă calitate.

Carnea de vită tocată poate fi de un roşu aprins la suprafaţă, unde este expusă la oxigen, în timp ce interiorul rămâne roşu purpuriu. După o expunere prelungită la oxigen, aceasta capătă o tentă maro.

Consumul de carne roşie, studii contradictorii

Dovezi substanțiale sugerează că un consum ridicat de carne roșie, în special carne roșie procesată, cum ar fi slănină, hot dog, cârnați și salam, este asociat cu un risc crescut de deces și boli cronice majore, inclusiv boli coronariene, arată 360medical.

Pe de altă parte, un alt studiu amplu, publicat în 2019, concluzionează că, de fapt, consumul de carne nu ar fi dăunător pentru majoritatea populației.

O echipă din SUA a examinat relația dintre carnea roșie procesată și riscul de boli coronariene și a estimat efectele înlocuirii altor surse de proteine ​​cu carnea roșie cu riscul de boli coronariene. Descoperirile lor se bazează pe date de la 43.272 de bărbați americani (vârsta medie de 53 de ani). Participanții au completat un chestionar de dietă detaliat în 1986 și la fiecare patru ani după aceea, până în 2016, și au furnizat informații despre istoricul medical și stilul lor de viață.

Înregistrările medicale au fost utilizate pentru a urmări evenimentele coronariene fatale și non-fatale în această perioadă de 30 de ani. În acest timp, au fost documentate 4.456 evenimente coronariene, dintre care 1.860 au fost fatale.

Oamenii de știință au descoperit că pentru fiecare porție pe zi, carnea roșie totală a fost asociată cu un risc mai mare cu 12% de boli coronariene. Pentru carnea roșie neprelucrată riscul era cu 11% mai mare, iar pentru carnea procesată cu 15% mai mare.

În comparație cu carnea roșie, aportul unei porții pe zi de surse combinate de proteine ​​vegetale, inclusiv nuci, leguminoase (cum ar fi mazărea, fasolea și linte) și soia a fost asociat cu un risc cu 14% mai mic de boli coronariene. Acest risc a fost și mai mic, de 18% în rândul bărbaților cu vârsta peste 65 de ani.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cele două alimente care pot face minuni pentru creier. Sunt ieftine și se găsesc în toate magazinele din România. Medicul Vlad Ciurea spune că susțin memoria și concentrarea
Capital.ro
Tragedie națională. Am pierdut actrița inimilor noastre. Au găsit-o moartă în casă: „Fie ca acum să ai pace”
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Respiri, te îmbolnăvești, mori. Bacteria ucigașă care pândește în aer, amenințarea ignorată a verii. Ce este boala legionarului
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Florin Salam, amenințat cu cuțitele de trei interlopi
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Un bărbat a fost găsit în stare avansată de mumificare, într-un apartament din Brașov! Executorul judecătoresc a făcut descoperirea macabră
Cancan.ro
Nicolas a ajuns la ATI după ce artistul lui preferat l-a îndemnat să sară de pe scena Beach, please! 😲
Playsport.ro
Cum a ajuns un brașovean să fie găsit mumificat în propria casă. Timp de 6 ani, nimeni nu l-a căutat
Capital.ro
EXCLUSIV. Adevărul secret despre Traian Băsescu. A durat ani să se afle: Băsescu știa că l-am depistat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ce a spus presupusul criminal al Andei unor oameni, pe stradă. Declarații înfiorătoare: "A spus că are treabă cu..." Unde a fost văzut la cinci zile de la crimă
Camelia Patrascanu, horoscop pana pe 18 iulie 2025. Patru zodii sunt favorizate de astre, se deschid noi drumuri
MediaFlux
Se schimbă hartă lumii! A fost declarată stat în cadrul unui acord „istoric”
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ei au venit din cer pentru aur și ne-au creat ca sclavi: enigma Anunnaki