Dezvăluiri compromiţătoare despre Roman Abramovich. A investit în secret în fotbalişti de la echipe rivale

Patronul echipei de fotbal Chelsea, Roman Abramovich, ar fi avut investiții secrete în fotbaliști care nu erau sub contract cu echipa sa, potrivit onor inevestigaţii făcute de BBC Panorama. În total ar fi vorba de 12 fotbalişti.

22 sept. 2020, 07:38
Dezvăluiri compromiţătoare despre Roman Abramovich. A investit în secret în fotbalişti de la echipe rivale

Între jucători menţionaţi se numără și mijlocașul Andre Carrillo, care a jucat împotriva echipei deținute de magnatul rus în două meciuri de Champions League, în 2014. Abramovich deținea cote din jucători printr-o companie din Insulele Virgine Britanice, dar purtătoarea lui de cuvânt spune că nici o regulă nu a fost încălcată.

Totuși, Lord Triesman, fostul președinte al Asociației de Fotbal, a declarat: „Nu cred că poate fi vreodată adecvat ca proprietarul unui club de fotbal să dețină jucători de la alte cluburi. Asta este și motivul pentru care proprietatea-terță este interzisă„.

Dosare de la FinCEN Files, analizate de BBC Panorama a dezvăluit faptul Abramovich este în spatele companiei Leiston Holdings, companie care investește în fotbaliști prin proprietate terță, adică echipele care nu au destui bani pun la bătaie pentru investitori procente dintr-un viitor transfer al unui fotbalist. Practica a fost interzisă în Premier League în 2008 și la nivel internațional din 2015.

Citeşte şi Adrian Mutu şi Laura Andreşan, articol-bombă în presa din Anglia. „I-a supt sângele!”

În 2011, Leiston Holdings a securizat 50% din „drepturile economice” ale lui Andre Carrillo atunci când i-a împrumutat echipei Sporting Lisabona un milion euro pentru a-l achiziționa pe jucător. Dacă venea o ofertă de transfer mai mare de 6 milioane euro, iar Sporting nu o accepta, echipa avea de plătit către Leiston 45% din suma oferită. Sporting a convenit să plătească 127.000 euro pentru fiecare sezon în care jucătorul rămânea la club, iar contabilul clubului portughez a arătat că gruparea le datora celor de la Leiston 2.6 milioane euro.

Pe lâng Carrillo, Leiston Holdings mai deținea procente la încă doi jucători de la Sporting, mai puțin cunoscuți. Este vorba de Gael Etock, care a jucat la club în sezonul 2012-2013 și Valentim Viola, care a stat la echipa din capitala Portugaliei din 2012 până în 2016.

În 2014, Sporting Lisabona a avut două meciuri în faza grupelor Champions League împotriva echipei lui Abramovich, Chelsea. Carrillo a fost titular în ambele meciuri.