Dezvăluiri CUTREMURĂTOARE despre cea mai mare catastrofă aeriană din România: Pe bandă se aude un HORCĂIT

Accidentul de la Baloteşti, produs pe 31 martie 1995, a fost cea mai mare catastrofă aeriană din istoria României, toate cele 60 de persoane aflate la bord pierzându-şi viaţa. Ziarul Ring a intrat în posesia rezoluţiei procuraturii, finalizate fără ştiinţa presei, în decembrie 2008, în care sunt scoase la iveală ultimele 32 de secunde de dinaintea prăbuşirii aeronavei.

04 apr. 2014, 16:08
Dezvăluiri CUTREMURĂTOARE despre cea mai mare catastrofă aeriană din România: Pe bandă se aude un HORCĂIT

Documentul include şi concluziile raportului tehnic al accidentului de la baloteşti şi, mai ales, include momentul dramatic în care unul dintre piloţi nu mai răspundea la comenzi şi nu mai putea vorbi.

Potrivit ziarulring.ro, la pagina 5 a rezoluţiei procuraturii se spune că „dosarul cuprinde suficiente probe care atestă comportarea celor doi (n.r. – pilot şi copilot) în timpul decolării şi în procedura de urcare deoarece, de la faţa locului, au fost recuperate şi expertizate ambele «cutii negre», atât Înregistratorul de Date (DFDR), cât şi Înregistratorul de Voce (VCR)”. Cutiile negre au fost expertizate atât în SUA (în 1995), cât şi în Franţa (în 1997).

De asemenea, „numeroase alte ascultări ale benzii înregistratorului de voce au fost realizate şi în România de membrii Comisiei de Anchetă, experţi din cadrul Aviaţiei Civile şi TAROM, cu participarea procurorului de caz”. Toate aceste expertize şi analize i-au făcut pe anchetatori să constate că „la un moment dat, comandantul Ilie Bătănoiu a devenit – dintr-o cauză medicală necunoscută – indisponibil fizic de executarea manevrelor de pilotaj„.

Citeşte şi Tragedie aviatică: O SINGURĂ PERSOANĂ din 103 a SUPRAVIEŢUIT prăbuşirii avionului

Descrierea ultimelor 32-33 de secunde fatale, din momentul în care copilotul striga repetat la pilot „Ce-ai, mă, ce-ai, mă?” şi până în momentul prăbuşirii în care pe cutia neagră (de voce) s-a înregistrat doar horcăitul pilotului şi ţipătul prelung al copilotului, pare de-a dreptul dramatică.

Potrivit sursei citate, în raportul procurorilor mai stă scris: „La momentul 6.08.15, deci la 13 secunde după replica «Ce-ai, mă?», copilotul îi cere comandantului angajarea pilotului automat. Deoarece comandatul nu are nicio reacţie, nici fizică, nici verbală, singurele manevre înregistrate ca efectuate fiind ale copilotului, concluzia logică şi evidentă care s-a desprins a fost că B.I. (n.r. – pilotul) era, la acel moment, în incapacitate fizică de a reacţiona.

Oricum, în momentul la care se solicită comandantului cuplarea pilotului automat, asimetria aeronavei avea valoarea maximă (motorul 1, redus total), degradarea traiectoriei devenise continuă, adică avionul intrase în picaj, dar excuta şi o rotaţie completă în jurul axului longitudinal.

Următoarea replică a copilotului este înregistrată după 26 secunde de la replica «Ce-ai, mă?». Acesta constatând prin strigăt «S-a stricat ăla!» Fără alte precizări. (momentul 6.08.28). De la acel moment şi până la impactul cu solul au trecut şase secunde, în care se înregistrează strigătul disperat al copilotului, acesta realizând probabil ce urma să se întâmple„.