Dezvăluiri despre mafia bancherilor. Cum funcţiona mecanismul de acordare a creditelor pentru VIP-uri

Noi amănunte ies la iveală despre mafia bancherilor. Potrivit România TV, după ce au acordat milioane de euro drept credit unor nume grele precum Elena Udrea, Adrian Sârbu, Sorin Roşca Stănescu sau Remus Truică, persoanele din conducerea BRD au ascuns dosarele de credit de superiorii lor din Franţa veniţi în control. Mai mult, afaceriştii care cereau credite uriaşe erau prezentaţi drept prieteni ai miliardarului Dinu Patricu, numele acestuia reprezentând o garanţie.

19 mai 2015, 10:48
Dezvăluiri despre mafia bancherilor. Cum funcţiona mecanismul de acordare a creditelor pentru VIP-uri

Ordonanţa de începere a urmăririi penale în Dosarul Bancherilor 3 oferă informaţii senzaţionale despre mecanismul de funcţionare a mafiei creditelor. Potrivit România TV, în ordonanţă este specificat faptul că la începutul acestui an unul dintre directorii de la BRD a fost audiat în calitate de martor denunţător şi a povestit că imediat după ce în 2012 a izbucnit primul scandal cu creditele de la BRD, a fost trimisă în România, de la banca mamă din Franţa, o echipă de audit.

Cu puţin timp înainte ca inspectorii să ajungă în control, Sorin Popa, care la vremea respectivă era director adjunct al BRD, le-ar fi dat un email celor de la BRD Sucursala Primăverii, prin care le-ar fi cerut să nu le arate inspectorilor de audit dosarele prin care li s-a oferit credite Elenei Udrea, lui Sorin Roşca Stănescu, Adrian Sârbu, Remus Truică şi şoferului lui Remus Truică, Aparaschivei Cristian. Aceştia au obţinut credete de zeci de milioane de euro în mod fraudulos, fără garanţii clare sau chiar fără cereri de creditare. Erau consideraţi VIP, însă procurorii spun că în cazul lor s-a încălcat şi acest cod al clientului VIP.

Citeşte şi Omul de afaceri Remus Truică, pus sub control judiciar. Averea sa a fost pusă sub sechestru

România TV mai informează că tot în ordonanţa de începere a urmării penale este specificat faptul că în cazului lui Sorin Roşca Stănescu şi al lui Aparaschivei Cristian, la un moment dat, celor de la BRD Sucursala Primăverii, cei doi le-au fost prezentaţi ca fiind apropiaţi ai lui Dinu Patriciu şi că au nevoie de bani pentru a dezvolta zona imobiliară de la Snagov.

În acest Dosar al Bancherilor 3 procurorii DIICOT anchetează aproximativ 30 de persoane, iar prejudiciul este estimat la 45 milioane euro.