Dezvăluiri făcute de ONU: Femeile din Coreea de Nord suferă de malnutriţie, agresiuni sexuale şi discriminare

Publicat: Luni, 20 Noiembrie 2017 20:40 // Actualizat: Luni, 20 Noiembrie 2017 20:40 // Sursa: romaniatv.net

Femeile din Coreea de Nord nu au acces la educaţie corespunzătoare şi la oportunităţi de angajare, fiind adesea victimele violenţei domestice şi agresiunii sexuale la locul de muncă, potrivit unui raport prezentat luni de către un comitet din cadrul ONU, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor a analizat informaţiile privind situaţia din Coreea de Nord, exprimându-şi totodată îngrijorarea faţă de violarea şi maltratarea femeilor aflate în detenţie la Phenian, în special a celor repatriate după ce au fugit în străinătate.

Femeile din Coreea de Nord sunt "subreprezentate sau dezavantajate" în învăţământul terţiar, în sistemul judiciar, în unităţile de securitate şi de poliţie şi în poziţiile de conducere, "în toate ariile de lucru netradiţionale", potrivit raportului. "Problema principală este în primul rând lipsa de informaţii. Nu avem acces la o mare parte a legilor, elementelor şi informaţiilor despre aparatul de stat. Am pus multe întrebări", a declarat Nicole Ameline, membră a comitetului ONU.

La 8 noiembrie, Coreea de Nord a transmis Organizaţiei Naţiunilor Unite că lucrează pentru susţinerea drepturilor femeilor şi a egalităţii de gen, însă sancţiunile impuse de către marile puteri asupra programelor sale nucleare şi cu rachete balistice au avut un impact asupra grupurilor vulnerabile, precum mamele şi copiii. Raportul comitetului ONU mai arată că violenţa domestică este răspândită şi există "o conştientizare foarte limitată" în ceea ce priveşte această problemă, în condiţiile unei precarităţi privind serviciile juridice, sprijinul psiho-social şi adăposturi pentru victime, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Coreea de Nord ar putea dezvolta în acest an o rachetă balistică intercontinentală care să atingă teritoriul SUA

Potrivit documentului, sancţiunile economice au avut un impact disproporţionat asupra femeilor din Coreea de Nord, care suferă de "un nivel ridicat de malnutriţie", inclusiv 28% dintre femeile însărcinate sau care alăptează. "Am cerut guvernului să fie foarte atent la situaţia alimentaţiei. Considerăm că este o nevoie de bază, iar guvernul trebuie să investească şi să îşi asume responsabilităţile în acest domeniu. Din păcate, nu sunt sigur că situaţia se va îmbunătăţi foarte rapid", a spus Nicole Ameline.

ONU are informaţii şi despre trimiterea femeilor acuzate de "trecerea ilegală a frontierei" în centre de muncă silnică sau în penitenciare, unde sunt expuse mai multor încălcări ale drepturilor omului, precum agresiuni sexuale şi avorturi forţate.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Coreea de Nord discriminare femei abuzate femei maltratate ONU Phenian rachete balistice
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8286
RON
06 Apr
noapte 3 °
zi 16 °
Ultimele joburi adaugate
24 H