Dezvăluiri INCENDIARE: Renato Usatîi a interceptat convorbirile unor înalte oficialităţi moldovene

Controversatul primar al orașului Bălți, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru (de stânga, prorus), a dat publicității luni seara o serie de înregistrări ale unor pretinse convorbiri telefonice dintre primarul orașului Orhei, Ilan Shor - fost președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii din Republica Moldova - și fostul premier Vlad Filat, acuzat de implicare în devalizarea acestei bănci cu 250 de milioane de dolari, potrivit publicației Timpul și Radio Chișinău, citat de Agerpres. 

20 oct. 2015, 08:54
Dezvăluiri INCENDIARE: Renato Usatîi a interceptat convorbirile unor înalte oficialităţi moldovene

El a explicat că a interceptat aceste convorbiri, a căror autenticitate nu a fost probată, printr-o aplicație-spion. ‘Este foarte simplu. Pe numărul de telefon care ne interesează este transmisă o aplicație, iar dacă este acceptată, cel care a expediat-o poate urmări on-line toate convorbirile de pe acest telefon, indiferent dacă sunt în Viber, Skype sau format obișnuit’, a explicat el.

‘Am recurs la înregistrarea convorbirilor telefonice ale lui Filat din motive de securitate personală, dar și pentru binele cetățenilor Republicii Moldova, pentru a demonstra cine a furat miliardul’ de dolari la sfârșitul anului 2014, a spus Usatîi, citat de Radio Chișinău.

Într-una din aceste înregistrări, Filat îi spune lui Shor că situația a scăpat de sub control, nu se știe ce va fi la ședința parlamentului de joi (15 octombrie, ziua când Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară și reținut de CNA) și îi sugerează să plece din țară, informează Agerpres.

Citeşte şi Cea mai cinică aplicaţie: Poţi să le spui oamenilor cât de mult îi urăşti

Mai mult, Usatîi mai spune că deține înregistrări ale unor convorbiri telefonice ale liderului Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Streleț, ale fostului premier Iurie Leancă și oligarhului Vlad Plahotniuc, fost prim-vicepreședinte al Partidului Democrat (PD), pe care, spune el, le va face, de asemenea, publice.

Interceptarea convorbirilor telefonice este interzisă prin lege în Republica Moldova. Interceptările pot fi efectuate doar în cadrul dosarelor penale, de către o subdiviziune specializată a Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, cu avizul judecătorului de instrucție, relevă Radio Chișinău.

Potrivit publicației Timpul, pentru interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice, Usatîi riscă între doi și cinci ani ani de închisoare, conform articolul 260 din Codul Penal al Republicii Moldova.


loading...