DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre cel mai controversat spion al României

Generalul Mihai Pacepa a vândut saşii din Transilvania pentru o maşină Ford. Un document secret al fostei Securităţi arată cum statul român a vândut Germaniei vize pentru etnicii din Transilvania care doreau să părăsească România comunistă. De pe urma acestor negocieri o serie de ofiţeri de Securitate au beneficiat de foloase materiale.

12 mai 2014, 08:46
DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre cel mai controversat spion al României

În perioada comunistă, statul german a plătit sume colosale pentru ca saşii din Transilvania să primească vizele cu care puteau ieşi din România comunistă. Astfel, potrivit gandul.info, între 250.000 şi 400.000 de şasi ar fi beneficiat de vizele contra cost plătite de statul german.

Potrivit documentelor declasificate în 2011, de pe urma negocierilor dintre România şi Germania o serie de ofiţeri de securitate au beneficiat de diverse foloase materiale.

În perioada comunistă, câte un reprezentant al statului român, în general un angajat al Securităţii sau un agent al Direcţiei de Informaţii Externe, negocia tarifele pentru care Germania răscumpăra etnicii germani din Transilvania. În afară de bani, securiştii solicitau nemţilor şi diverse bunuri de lux sau aparatură electronică.

În martie 1969, în urma unei negocieri cu statul german, Securitatea a obţinut contra unui număr de vize, cinci autoturisme. Printre cei care au beneficiat de un autoturism străin se numără chiar generalul Mihai Pacepa.

În 1978, în urma unei misiuni în Republica Federală Germania, generalul Pacepa a solicitat autorităţilor azil politic. Două săptămâni mai târziu Herald Tribune publica un articol în care se preciza că Pacepa a dezertat şi că a cerut azil în SUA.

Între timp, în România a început judecarea în lipsă a fostului şef al Securităţii, iar în 17 august 1978 Secţia Militară a Tribunalului Suprem l–a condamnat pe Mihai Pacepa de trădare prin ajutarea unor puteri străine. Magistraţii au hotărât atunci condamnarea lui la moarte. Cu toate astea, în 1997 Pacepa a fost reabilitat de instanţele din România.

Citeşte şi Bântuit de trecut. Ion Mihai Pacepa se teme să revină în România