DEZVĂLUIRI ULUITOARE: Ce AVERTISMENT SECRET i-a dat Poroşenko lui Putin

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, l-ar fi ameninţat pe Vladimir Putin în cadrul summitului de la Minsk, care a avut loc în august 2014.

04 feb. 2015, 18:12
DEZVĂLUIRI ULUITOARE: Ce AVERTISMENT SECRET i-a dat Poroşenko lui Putin

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-ar fi spus liderului de la Kremlin că va da publicităţii pe Internet identitatea militarilor ruşi care au murit sau au fost luaţi prizonieri în Ucraina, scrie ziarul Vedomosti, citând publicaţia Financial Times. Articolul publicaţiei engleze a fost realizat în urma unor convorbiri cu miniştri, înalţi oficiali, diplomaţi din peste 10 ţări.

La întâlnirea de la Minsk, Putin a continuat să nege prezenţa trupelor ruse în Ucraina, totodată declarând că are sub mâna s-a peste un milion de soldaţi, cu ajutorul cărora ar putea cuceri în două zile Kievul sau orice altă capitală din ţările europene, chiar dacă stau sub aripa NATO, scrie financial Times.

Citeşte şi Ucraina: Sute de militari ruşi au intrat în Ucraina, în sprijinul separatiştilor

„Preşedintele ucrainean a fost nevoit să opreasă „invazia” forţelor din estul ţării, iar pentru a face acest lucru a avut nevoie de Putin. Era nevoie să se decidă rapid. După spusele unui diplomat din vest, Poroşenko se temea că în două zile şi-ar fi putut pierde „postul”, dacă nu va câştiga sau nu va aduce pacea în ţară”, scrie ziarul.

De accea, Petro Poroşenko i-a telefonat lui Vladimir Putin şi i-a spus că va face publică identitatea militarilor ruşi şi le vor comunica rudelor unde se află, dacă conflictul nu va fi oprit.

Ulterior, Putin a acceptat propunerea lui Poroşenko de a se întâlni la Minsk, în data de 26 august 2014. În cadrul întâlnirii nu s-a vorbit deloc despre conflictul din Ucraina, ci s-au accentuat discuţiile despre relaţiile economice ale Ucrainei şi Uniunii Europene, ca factor de influenţă către stabilitatea Uniunii Vamale, remarcă publicaţia.

La finalul summitul-ui, aceşti doi preşedinţi au rămas singuri la masa discuţiilor. Poroşenko i-a cerut liderului rus să-şi retragă trupele, însă Putin i-a spus, că dacă planifica un atac, de mult timp era cucerită orice capitală europeană.