Dezvăluirile unui spion nord-coreean: Kim Jong-Un vrea să aibă control total asupra armatei

În timp ce Phenianul nu mai conteneşte cu retorica sa belicoasă ameninţând cu "războiul total", un fost agent secret nord-coreean ajuns în Coreea de Sud face dezvăluiri despre ceea ce se întâmplă de fapt cu trupele "marelui conducător".

10 apr. 2013, 20:13
Dezvăluirile unui spion nord-coreean: Kim Jong-Un vrea să aibă control total asupra armatei

Un canal australian de televiziune a stat de vorbă cu un fost agent nord-coreean, despre planurile lui Kim Jong-Un. În 1987, agentul nord-coreean a primit din partea conducătorului de atunci, Kim Jong-Il, ordinul de a arunca în aer un avion de linie sud-coreean.

Şi-a îndeplinit misiunea, care a costat moartea a 115 oameni nevinovaţi. A fost capturat de forţele sud-coreene şi condamnat la moarte. După câţiva ani, procesul său a fost rejudecat, iar tribunalul l-a achitat, considerând că a fost o victimă a spălării de creiere, practicată de regimul comunist. Acum, fostul agent priveşte lucrurile la rece.

,,Kim Jong-un este prea tânăr şi prea lipsit de experienţă. El luptă ca să obţină controlul total asupra armatei şi să câştige fidelitatea militarilor„, a  dezvăluit Kim Hyun-He, fost agent nord-coreean.

Fostul agent are şi o explicaţie pentru ameninţările lansate de Phenian la adresa vecinului din Sud şi a Statelor Unite, precum şi pentru propaganda belicoasă a regimului:,,Coreea de Nord îşi foloseşte programul nuclear pentru a-şi ţine poporul sub presiune şi pentru a obţine concesii din partea Coreei de Sud şi a Statelor Unite.”

Comentatorii occidentali consideră că există temeri că Phenianul ar putea recurge la o acţiune provocatoare la 15 aprilie, data de naştere a fondatorului statului comunist nord-coreean, Kim Ir-Sen. Ar putea fi vorba fie de lansarea unei rachete, fie de un nou test nuclear.