DGASPC Sibiu, despre cazul pacientului cu ochii scoşi de un bolnav psihic: Nu se putea evita evenimentul

Angajaţii centrului de reabilitare de la Tălmaciu nu au putut împiedica luni, ca un pacient internat cu retard mintal să îi scoată ochii altui bolnav, având în vedere repeziciunea cu care a acţionat agresorul respectiv, se arată în concluziile anchetei făcute de către conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu.

31 iul. 2018, 15:23
DGASPC Sibiu, despre cazul pacientului cu ochii scoşi de un bolnav psihic: Nu se putea evita evenimentul

„Beneficiarul D.M, diagnosticat cu retard mintal uşor cu tulburări de comportament şi elemente psihotice, reprezintă un pericol major atât pentru ceilalţi beneficiari cât şi pentru angajaţii centrului, aceştia din urmă fiind puşi în imposibilitatea de a evita evenimentul mai sus relatat din cauza repeziciunii cu care a acţionat bolnavul psihic”, se arată în comunicatul DGASPC Sibiu.

În prezent, pacientul care i-a scos ochii celuilalt bolnav este internat în Spitalul de Psihiatrie din Sibiu. S-a deschis un dosar penal pe numele său, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Avrig, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, Ionuţ Nartea.

Nici agresorul, nici victima nu vor mai fi primiţi la centrul de reabilitare de la Tălmaciu.

„Având în vedere că beneficiarul S.V., diagnosticat cu retard mintal profund cu tulburări majore de comportament (agresivitate, ingerare de obiecte-haine, iarbă, etc), precum şi faptul că Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Tălmaciu nu este adaptat nevoilor actuale ale acestuia, comisia propune mutarea beneficiarului într-o instituţie adaptată handicapului (Spitalul de Psihiatrie Sibiu.)”, se mai arată în comunicat.

În prezent, victima este supravegheată de medicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, la Terapie Intensivă.

„Un pacient în vârstă de 32 de ani, a fost adus de către SAJ la Unitatea de Primiri Urgenţe a SCJU Sibiu, de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Tălmaciu, în urma umeri agresiuni soldată cu avulsia (smulgerea globilor oculari). Pacientul a fost preluat de medici, i s-a realizat toaletarea plăgii şi hemostază (oprirea hemoragiei) precum şi sutura conjunctivei. În urma agresiunii suferite, bărbatul şi-a pierdut definitiv ambii globi oculari. I s-a efectuat şi un examen CT cranian, nu prezintă alte plăgi şi din punct de vedere biologic este stabil. În momentul de faţă pacientul se află internat în cadrul Secţiei Clinice Anestezie Terapie Intensivă pentru tratament şi supraveghere de specialitate. Bărbatul necesită sedare permanentă în condiţiile în care este foarte agitat fiind pacient cu probleme psihice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, Decebal Todăriţă.

Conducerea DGASPC Sibiu susţine că „personalul de serviciu a încercat liniştirea beneficiarului, însă acesta s-a smuls din mâna infirmierei, lovind-o şi s-a năpustit asupra beneficiarului S.V în vârstă de 32 de ani, scoţându-i ochii”. Evenimentul s-a produs foarte rapid, conform declaraţiilor infirmierilor de serviciu şi a asistentului medical”.

Acest incident este unul fără precedent în judeţul Sibiu.