Diplomaţi români, despre asasinarea ambasadorului rus la Ankara

Cristian Diaconescu şi Teodor Baconschi, foşti miniştri de Externe, au comentat asasinarea la Ankara a ambasadorului rus Andrei Karlov. În diplomaţie, un astfel de incident poate fi considerat agresiune la adresa statului reprezentat de ambasador.

RomaniaTV.net
19 dec. 2016, 18:50
Diplomaţi români, despre asasinarea ambasadorului rus la Ankara

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a declarat luni, în contextul atacului de la Ankara, că asasinarea unui şef de misiune diplomatică în exerciţiul misiunii este un act de agresiune la adresa unui stat, precizând că implicaţiile pot fi multiple.

„Este un incident extrem de grav, iar implicaţiile pot fi multiple. Asasinarea unui şef de misiune diplomatică în exerciţiul misiunii reprezintă un act de agresiune la adresa unui stat. În dreptul diplomatic este considerat a fi un gest inacceptabil care până la urmă se referă chiar la suveranitatea unui stat, diplomaţii, şefii de misiune beneficiind de o protecţie diplomatică serioasă”, a comentat fostul ministru de Externe.

Cristian Diaconescu a afirmat că este deosebit de important de văzut dacă persoana care a comis atacul a acţionat în nume personal.

”Va fi deosebit de important să înţelegem în urma unei anchete pe cine reprezent persoana (care a comis atacul-n.r.) dacă a acţionat individual, în nume personal sau reprezenta o grupare, o sentinţă, o ideologie teroristă şi în funcţie de aceste elemente vom cunoaşte şi modul în care va reacţiona Moscova în această situaţie”, a spus el.

Citeşte şi Rusia califică uciderea ambasadorului rus la Ankara ca fiind un ATAC TERORIST

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și-a exprimat regretul luni pentru asasinarea, la Ankara, a ambasadorului Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, adăugând că, uneori, diplomații își dau viața deși lucrează pentru a asigura pacea.

„Regret asasinarea lui Andrei Karlov, ambasadorul rus la Ankara. Diplomații își dau uneori viața, deși lucrează tocmai pentru a preveni conflictele și a asigura pacea lumii, înaintea oricărei alte opțiuni. Dumnezeu să-l odihnească”, a scris Baconschi, pe Facebook.

Fostul ministru de Externe Titus Corlățean a afirmat, luni, referindu-se la asasinarea, la Ankara, a ambasadorului Rusiei în Turcia, că este vorba de o crimă abominabilă care trebuie condamnată în termenii cei mai fermi, fiind de așteptat o reacție „foarte dură” a Moscovei.

„Este o crimă abominabilă, să ucizi un ambasador al unui stat acreditat în alt stat, așa cum s-a întâmplat, în exercițiul funcțiunii, participant la o expoziție fotografică. Este un lucru oribil care trebuie condamnat în termenii cei mai fermi. (…) E de așteptat o reacție foarte dură a autorităților Federației Ruse și acest lucru s-ar putea să se vadă în intensificarea operațiunilor ruse din Siria, ceea ce din start riscă să intre în conflict cu interesele Turciei în regiune. Trebuie urmărit cu atenție modul în care va evolua acum, în contextul ăsta dramatic, relația bilaterală ruso-turcă. Lucrurile sunt extrem de complexe, de delicate și în astfel de situații este bine să ne informăm foarte atent și în România și să fim destul de rezervați în comentarii publice”, a declarat Corlățean, pentru AGERPRES.

În ceea ce privește numărul mare de acte teroriste care au avut loc în Turcia în ultima perioadă, fostul șef al diplomației române consideră că nu se pune problema ca autoritățile turce să fi scăpat lucrurile de sub control, având în vedere că au fost dejucate multe atentate.

„E aproape de un conflict extrem de sângeros în Orientul Mijlociu și, inevitabil, acest lucru se răsfrânge asupra situației de securitate din Turcia. De aceea, e important, într-un context ceva mai larg, aliat de această dată, să putem să intensificăm cooperarea în materie de combatere a terorismului și asta e foarte important pentru fiecare stat aliat în parte. Nu cred că se pune problema ca autoritățile turce să fi scăpat lucrurile de sub control, dar trebuie să fim conștienți de gravitatea situației din regiune și de faptul că, da, apar consecințe în Turcia”, a adăugat Titus Corlățean.