Diaconescu: Cât problema Transnistriei nu e rezolvată, şansele ca Moldova să devină membru UE sunt reduse

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu susţine că Republica Moldova are şanse mici să între în Uniunea Europeană (UE), cât timp există o chestiune teritorială nerezolvată – Transnistria, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
26 iun. 2014, 10:12
Diaconescu: Cât problema Transnistriei nu e rezolvată, şansele ca Moldova să devină membru UE sunt reduse

‘Trebuie să discutăm cât se poate de cinstit, cu cărţile pe masă: câtă vreme există o problemă teritorială nerezolvată, şansele sunt foarte reduse pentru Republica Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene. Chestiunea Transnistriei, modul în care se va găsi o formulă juridică comun acceptată de către cei care sunt direct implicaţi – şi mă refer, evident, la Republica Moldova şi zona separatistă -, va avea un efect foarte-foarte serios în ceea ce priveşte viitoarea soluţie proeuropeană pentru Republica Moldova’, a declarat joi la RFI Cristian Diaconescu.

Fostul ministru a arătat că rămân multe probleme de rezolvat la nivelul UE cu privire la extindere.

‘Reticenţele la nivelul Uniunii Europene, prezenţa unui grup antieuropean destul de puternic, chiar dacă nu s-a constituit ca grup deocamdată înăuntrul Parlamentului European, vor crea dificultăţi foarte serioase de decizie. Circulă deja pe coridoarele Comisiei şi ale Parlamentului o serie de idei care nu-şi propun decât să dilate cât mai mult acest termen de extindere a Uniunii Europene, să pună condiţii de validare, să asigure o serie de mecanisme de verificare, de control şi sensul pe care merge acum gândirea politică la nivel european nu este foarte favorabil şi foarte încurajator noilor veniţi. Deci, din acest punct de vedere, atât prin performanţă proprie, dar şi prin sprijinul pe care ţări precum România îl pot asigura, vor fi foarte-foarte multe probleme de rezolvat şi de înlăturat în perioada următoare în ceea ce priveşte această chestiune specifică a extinderii’, a afirmat Diaconescu.

Republica Moldova semnează vineri Acordul de asociere şi Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană.