Diaconescu: Monopolul politic a sugrumat România şi e o cauză a dificultăţilor

Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat, joi, la o dezbatere despre platforma de stânga care va fi lansată de partid, că una din cauzele dificultăţilor cu care se confruntă România este monopolul politic.

RomaniaTV.net
10 nov. 2011, 16:12
Diaconescu: Monopolul politic a sugrumat România şi e o cauză a dificultăţilor

Cristian Diaconescu a vorbit, în faţa a peste 150 de studenţi de la facultăţi bucureştene de drept, istorie şi ştiinţe politice, despre tentaţia stângii de a deveni populistă.

El i-a îndemnat pe tineri să se implice în deciziile politice, pentru a modela societatea, mai ales că, tradiţional, tinerii aderă în mod natural la doctrina de stânga.

Dacă tinerii vor continua să stea pe margine şi doar să comenteze, aceiaşi oameni care au construit această ţară, aşa cum o vedeţi, vor continua să activeze, să fie motivaţi electoral„, a adăugat el.

Diaconescu a precizat că discuţiile despre platforma de stânga vor continua şi cu reprezentanţi ai sindicatelor, ai pensionarilor, ai mediului civic şi academic, pentru ca, în decembrie, să fie lansat şi un vector politic, Uniunea Social Progresistă.

„Pentru a rezista tentaţiei de a deveni populistă, stânga trebuie rămână onestă. Stânga europeană este stânga care elimină monopolurile, fie că ele sunt economice, dar mai ales cele politice. Monopolul politic a sugrumat România şi de aici decurg multe dificultăţi şi vulnerabilităţi cu care se confruntă această ţară. Ruptura dintre societate şi partidele politice este mare, iar absenţa unei voci profilate a societăţii civile este şi ea o vulnerabilitate a democraţiei româneşti”, a mai afirmat Diaconescu.