Diagnostic pus la Socola bărbatului care şi-a ucis soţia – heteroagresivitate, intoxicaţie cu alcool

Bărbatul care şi-a ucis soţia, într-un coafor din Iaşi, apoi a încercat să se sinucidă, a fost internat pentru trei zile la Spitalul de Psihiatrie Socola, la sfârşitul lunii noiembrie, fiind diagnosticat cu agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate şi intoxicaţie cu alcool, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
29 dec. 2013, 16:21
Diagnostic pus la Socola bărbatului care şi-a ucis soţia – heteroagresivitate, intoxicaţie cu alcool

Surse medicale au declarat, duminică, că bărbatul, Vasile Olaru, în vârstă de 41 de ani, s-a internat, la cererea sa, la Spitalul de Psihiatrie Socola, la sfârşitul lunii noiembrie, după ce soţia sa a renunţat la plângerea depusă la Poliţie împotriva acestuia, pentru violenţă.

„A fost diagnosticat cu agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate şi intoxicaţie cu alcool şi a stat în spital trei zile. A luat tratament, dar e posibil ca în perioada sărbătorilor să fi renunţat la medicamente şi să fi consumat alcool în exces. Cum soţia l-a părăsit, a devenit din nou agresiv”, au spus reprezentanţi ai Spitalului de Psihiatrie Socola.

Medicii nu exclud nici posibilitatea ca bărbatul să fi intrat în depresie, după ce soţia sa a plecat de acasă împreună cu cei trei copii.

Sâmbătă seară, bărbatul a intrat în coaforul aflat la parterul Căminului studenţesc T 17 de pe bulevardul Tudor Vladimirescu din Iaşi, unde lucra soţia sa, şi a înjunghiat-o pe aceasta de mai multe ori. Ulterior, el s-a aşezat în genunchi lângă trupul femeii şi a încercat să se sinucidă, înjunghiindu-se cu acelaşi cuţit.

Coodonatorul SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, declara că echipajul medical care a ajuns la faţa locului a constatat că femeia avea plăgi multiple la gât şi abdomen şi era în stop cardio-respirator, încercându-se fără succes resuscitarea acesteia.

La rândul său, bărbatul avea plăgi abdominale şi era în şoc hemoragic, fiind dus în stare gravă la Spitalul „Sfântul Spiridon”, unde a suferit şi un stop cardio-respirator, fiind resuscitat.

În cursul nopţii, el a fost supus unei intervenţii chirurgicale şi se află în comă, la terapie intensivă, a declarat duminică după-amiază, Diana Cimpoeşu.

Una dintre angajatele care se aflau în coafor la momentul atacului a declarat că în salon mai erau două fete, cliente, şi că totul s-a petrecut în câteva secunde: „În câteva secunde s-a întâmplat totul. Am auzit ţipete, iar când am văzut ce se întâmplă am fugit în vestiar şi am chemat paza, poliţia. Erau două fete în salon”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Iaşi, Anca Vâjâiac, conflictul între cei doi soţi a avut loc într-o anexă a coaforului, şi nu în locul în care se aflau clientele şi celelalte angajate ale salonului.

Anca Vâjâiac a declarat că femeia, în vârstă de 38 de ani, depusese o plângere la Poliţie împotriva soţului său, la începutul lunii noiembrie, pentru lovire şi alte violenţe, însă la scurt timp a retras plângerea, după ce s-ar fi împăcat cu acesta.

În 26 decembrie, femeia a depus o a doua plângere împotriva soţului său, după ce a fost agresată din nou de acesta, ulterior ea fiind cazată, împreună cu copiii, într-un centru pentru protecţia victimelor violenţei domestice.

„La începutul lunii noiembrie a depus o plângere la Poliţie împotriva soţului, pentru lovire şi alte violenţe. La scurt timp, femeia şi-a retras plângerea, după ce s-a împăcat cu soţul. În noaptea de 25 spre 26 decembrie, între cei doi soţi a avut loc un nou conflict, iar femeia a sunat la Poliţie şi a depus o nouă plângere, tot pentru lovire şi alte violenţe. Ulterior, femeia a fost dusă de poliţişti la un centru pentru protecţia victimelor violenţei domestice, împreună cu copiii săi”, a spus Anca Vâjâiac, care a precizat că nu a existat un ordin de restricţie din partea instanţei în cazul bărbatului.

Cei doi soţi aveau trei copii – două fetiţe în vârstă de doi ani şi şapte luni, respectiv 13 ani şi un băiat major.

Directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, Florin Ion, a declarat, duminică, că femeia se cazase joi în centrul pentru protecţia victimelor violenţei domestice împreună cu fetele, în timp ce băiatul a mers la un prieten.

„Femeia a venit la centrul din Iaşi în urmă cu trei zile, împreună cu cei trei copii. Două sunt fetiţe, de 13 ani, respectiv doi ani şi şapte luni. Al treilea copil, un băiat major, a spus că merge la un prieten, astfel că în centru au rămas doar mama şi cele două fetiţe. În momentul în care a ajuns la centru, femeia avea urme de violenţe. A spus că se simte rău şi a fost chemată ambulanţa. Femeia a fost dusă la spital, unde a fost investigată, apoi a revenit în centru, iar a doua zi a mers la serviciu”, declara directorul DGASPC Iaşi.

El a mai spus că sâmbătă seară mai multe rude ale femeii s-au prezentat la centrul pentru protecţia victimelor după ce au aflat despre tragedia petrecută la coafor, iar cele două fetiţe au fost preluate temporar de o verişoară primară a femeii.

Conform sursei citate, DGASPC va face o anchetă pentru a stabili dacă fetiţele vor rămâne la rude sau vor fi internate într-un centru de plasament.

Un incident similar a avut loc în Capitală în 5 martie 2012, când agentul de poliţie Gheorghe Vlădan, şofer la Policlinica „N. Kretzulescu”, a deschis focul în incinta coaforului de la complexul Perla. Soţia acestuia, care voia să divorţeze de el, şi casiera coaforului au fost ucise. Alte şase persoane, angajaţi şi clienţi ai salonului, au fost rănite.

În ziua masacrului, Vlădan fusese citat telefonic să se prezinte la Secţia 14 Poliţie din Capitală, unde soţia sa îl reclamase în data de 1 martie 2012 pentru ameninţări. Florina Vlădan declarase la Poliţie, în 1 martie 2012, că soţul său, cu care se afla în acţiune de divorţ, termenul de judecată fiind 7 martie, o ameninţa şi că este deţinătorul unei arme cu foc, însă autorităţile nu au grăbit soluţionarea plângerii, iar după patru zile femeia a fost ucisă.

Gheorghe Vlădan vorbea la telefon când a intrat în coaforul din complexul Perla, apoi a discutat cu soţia sa, după care a ieşit pe holul unităţii, unde îl urmase casiera Mariana Bendre, căreia i s-a adresat. Imaginile înregistrate de camerele video aflate în salon redau momentul în care bărbatul şi-a scos de undeva din spate pistolul Glock de 9 milimetri, cu care a împuşcat-o în piept pe soţia sa, care venise înspre hol, apoi a tras două gloanţe în casieră, după care a intrat în camera unde era frizeria şi a continuat să tragă. Bărbatul s-a întors în cealaltă cameră, unde era coaforul, şi a împuşcat-o în cap pe casiera rănită, care o proteja cu corpul său pe Florina Vlădan, apoi a continuat să tragă în coafor, au precizat surse judiciare.

În februarie, Vlădan a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la închisoare pe viaţă, decizia fiind menţinută, în luna octombrie, de Curtea de Apel Bucureşti.

Vlădan a spus, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, că nu poate nici acum să îşi explice de ce a comis crimele: „Sunt aproape doi ani de la acea întâmplare nenorocită. Încerc să înţeleg ce s-a întâmplat în acea zi, numai că mi se pune un val de ceaţă şi nu pot să-mi dau seama de ce am făcut acest lucru. Nu ştiu cum să mă revanşez faţă de persoanele cărora le-am produs atât de multă durere. Viaţa mea nu mai este cea de dinainte”.