Diagnosticarea precoce, screeningul şi incluziunea socială, priorităţi pentru copiii bolnavi de autism

Diagnosticarea precoce, screeningul și incluziunea socială a copiilor bolnavi de autism au constituit principalele probleme semnalate de Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, luni, în cadrul conferinței naționale "Împreună suntem o voce!".

20 apr. 2015, 12:13
Diagnosticarea precoce, screeningul şi incluziunea socială, priorităţi pentru copiii bolnavi de autism

„Este nevoie ca școala să fie incluzivă, să avem centre sociale de zi pentru copii, în care ei să poată avea acces la intervenții de specialitate, programe de suport și servicii pentru adulți care sunt lipsiți de orice sprijin. Au nevoie de centre de zi, de intervenții terapeutice, asistare în găsirea unui loc de muncă, consiliere, ajutor financiar, locativ”, a declarat, pentru AGERPRES, Adelaide Katerine Tarpan, vicepreședinte FEDRA, coordonator proiect.

Printre propunerile FEDRA pentru îmbunătățirea vieții persoanelor cu autism se află și dezvoltarea serviciilor de diagnosticare, asigurarea accesului la servicii de formare profesională, susținerea strategiei naționale pentru persoanele cu autism, dar și dezvoltarea de programe de cercetare TSA.

Citeşte şi A fost descoperită mutaţia genetică responsabilă de autism

Prezent la conferință, Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii, a precizat că ministerul susține replicarea la nivelul întregii țării a modelelor de bună practică în domeniu. „Am promis, ca reprezentant al Guvernului, că vom avea în această lună un grup de lucru interministerial care să dezbată nevoile persoanelor cu autism. Trebuie luate în discuție decontările cu tratamente, serviciile sociale furnizate de organizațiile neguvernamentale. Sunt cristalizate câteva propuneri, mă gândesc că trebuie o abordare integrată a serviciilor pentru copii și apoi adulți, o armonizare a legislației”, a declarat, pentru AGERPRES, Codrin Scutaru.

Deputatul social-democrat Cristina Nichita a apreciat ideea formării grupului de lucru, subliniind că persoanele cu autism au drepturi și că se impune existența unui registru unic pentru a ști nevoile și soluțiile. „Să fim activi și să arătăm că e nevoie de politici publice viabile pentru ca cei cu autism să poată fi recuperați”, a afirmat ea.

În cadrul conferinței au fost prezentate modele de bună practică de la Baia Mare, Cluj.

Citeşte şi Nicolae Bănicioiu: Un copil din 100 se naşte cu tulburări din spectrul autismului