Diagnosticul și tratamentul cancerului mai ușor de realizat cu ajutorul unei platforme robotizate dezvoltate de România și Norvegia

Cancerul este un diagnostic terifiant, cu multe necunoscute. De aceea, este probabil cel mai cercetat subiect în domeniul medical, de numeroși specialiști care caută metode noi de diagnosticare și tratament.
Alina Costache
05 mart. 2025, 12:54
Diagnosticul și tratamentul cancerului mai ușor de realizat cu ajutorul unei platforme robotizate dezvoltate de România și Norvegia

Cu acest scop a pornit și inițiativa IDEAR Improving Cancer Diagnostics in Flexible Endoscopy Using Artificial Intelligence and Medical Robotics (Îmbunătățirea diagnosticului în cancer pentru endoscopia flexibilă prin utilizarea roboticii medicale și a inteligenței artificiale) condusă de către Universitatea din Craiova.

IDEAR este o platformă medicală robotizată, realizată printr-o combinație de tehnologii de ultimă generație, precum inteligența artificială, robotica, navigația electromagnetică și optică.

Proiectul IDEAR a fost dezvoltat de un consorțiu format din șase parteneri (trei din România și trei din Norvegia) care și-au unit expertiza și experiența cu scopul îmbunătățirii diagnosticării cancerului prin proceduri de endoscopie flexibilă.

Calitatea de coordonator al proiectului IDEAR a revenit Universității din Craiova care împreună cu Universitatea Politehnică din București, Delta Health Care SRL (Spitalul Universitar Ponderas) din România și Institutul SINTEF, Spitalul St. Olavs și CEETRON AS din Norvegia au dezvoltat un prototip de sistem medical avansat, care include un software și o platformă robotică.

Proiectul IDEAR a preluat și continuat în mod firesc dezvoltarea primilor algoritmi și a instrumentelor speciale pentru proceduri de bronhoscopie dezvoltate în cadrul unui proiect anterior realizat tot împreună cu partenerii norvegieni.

IDEAR a dus aceste prime idei aproape de un produs de excepție prin dezvoltarea unui robot medical, dezvoltarea software-ului pentru controlul acestuia și orientarea lui prin căile respiratorii sau căile biliare”, a explicat Prof. Dr. Ing. Lucian Gruionu, Universitatea din Craiova, conducător al Laboratorului de Microtehnologii și Inginerie Medicală din cadrul INCESA.

Sistemul IDEAR  construit îmbunătățeste diagnosticarea cancerului în cadrul procedurilor de endoscopie prin introducerea de noi tehnologii de imagistică hibridă, navigație electromagnetică și robotică medicală

Sistemul IDEAR construit îmbunătățeste diagnosticarea cancerului în cadrul procedurilor de endoscopie prin introducerea de noi tehnologii de imagistică hibridă, navigație electromagnetică și robotică medicală

Inițiativa și-a setat ca numitor comun obținerea unui sistem robotic medical care să aducă un impact major în lupta pentru viață a celor diagnosticați cu cancer. Cu o echipă multidisciplinară de cercetători, s-a obținut o simbioză între inteligența artificială și robotica medicală care vizează creșterea ratei de succes a procedurilor de endoscopie, reducerea expunerii pacienților la radiații, a costurilor procedurilor pentru detectarea și tratarea precoce a cancerului și nu în ultimul rând, dezvoltarea de noi tehnologii cu aplicație în domeniul medical.

Diagnostic și tratament în timpul aceleași proceduri

Multifuncțională, platforma permite vizualizarea concomitentă a țintei (țintelor) anatomice, a anatomiei învecinate și a imaginii CT/ MRI, găsește calea optimă către țintă și ghidează concomitent, cu precizie, bronhoscopul/endoscopul și instrumentul de biopsie.

Dar cea mai inovatoare caracteristică a sistemului IDEAR este posibilitatea realizării atât a diagnosticului, cât și a tratamentului în timpul aceleași proceduri, utilizând un sistem robotic inteligent avansat și instrumente inovatoare cu dublă modalitate de identificare a poziției, electromagnetică și optică.

IDEAR folosește și tehnologii de ultimă oră: navigația electromagnetică și senzori de formă utilizând fibre optice cu efect Bragg, care combinate cu inteligența artificială permit localizarea cu precizie, în timp real, a țintele anatomice”, a dezvăluit profesorul Lucian Gruionu.

Echipele de cercetare și dezvoltare a proiectului IDEAR în timpul testării sistemului.

Echipele de cercetare și dezvoltare a proiectului IDEAR în timpul testării sistemului

Cu ajutorul sistemelor de Inteligență Artificială Avansată precum algoritmi de învățare automată și a tehnologiilor de recunoaștere a imaginilor, se pot detecta și analiza semnele precoce ale cancerului în imagini endoscopice cu precizie și eficiență remarcabile.

Precizia procedurilor endoscopice a crescut foarte mult

Prototipul IDEAR a fost testat în condiții de laborator, pe modele artificiale care reproduc cu fidelitate anatomia umană și urmează să fie testat pe pacienți, după obținerea aprobărilor necesare. Din punct de vedere medical, precizia procedurilor endoscopice a crescut semnificativ ca urmare a tehnologiei neinvazive propusă de IDEAR.

Rezultatele proiectului IDEAR au fost publicate în 18 articole din jurnale internaționale, au fost prezentate la peste 18 conferințe internaționale, și sunt protejate în cadrul a două cereri de brevet de invenție. IDEAR a creat și contextul pentru crearea a două startup-uri care urmează să licențieze și să dezvolte în continuare tehnologiile și prototipurile din cadrul proiectului cu scopul transformării acestora în produse”, a accentuat directorul proiectului, profesorul Lucian Gruionu, de la Universitatea din Craiova.

Inițiativa a pus un accent deosebit pe formarea și educația profesională a personalului medical în utilizarea noilor tehnologii, asigurând astfel o implementare corespunzătoare și o utilizare optimă a acestora în practica clinică.

Sistemul robotic a fost creat pentru a acorda asistență medicilor în timpul procedurilor care includ folosirea unor instrumente flexibile, cum ar fi endoscop, catetere sau forceps/ac de biopsie

Sistemul robotic a fost creat pentru a acorda asistență medicilor în timpul procedurilor care includ folosirea unor instrumente flexibile, cum ar fi endoscop, catetere sau forceps/ac de biopsie

Consorțiul proiectului a produs, pentru controlul sistemului robotic, un software avansat de ghidare electromagnetică și optică cu înregistrarea automată, în timp real, pentru proceduri de endoscopie/bronhpscopie sau chirurgicale, integrând o metodă nouă de detectare a formei cateterului cu ajutorul unei fibre optice cu tehnologie Bragg.

Nodulii periferici suspecți, detectați automat

Totodată, unicitatea prototipului IDEAR este dată de dezvoltarea și integrarea unui nou algoritm de învățare automată (ML) și a unui modul de realitate augmentată pentru detectarea automată și prezentarea în timpul procedurii a unor tipuri de țesuturi necesare medicului pentru orientare: imaginile virtuale ale nodulilor periferici suspecți din plămân, pancreas și ficat, vase de sânge, căi aeriene, căi biliare sau pancreatice obținute din datele imagistice pre-operatorii ale pacientului (CT, RMN) sunt suprapuse în timp real peste imaginea ultrasonografică sau endoscopică.

Sistemul IDEAR are o complexitate aparte, include diverse tehnologii, existente sau dezvoltate în premieră: robotică, orientare electromagnetică, multipli algoritmi de inteligență artificială, realitate augmentată și nu numai. Această multitudine de tehnologii realizate și utilizate în proiect, generează idei pentru noi produse medicale, de la instrumente până la sisteme complete, pentru alte proceduri medicale neabordate de proiect, ce pot fi dezvoltate de startup-uri de cercetare/ dezvoltare interesate”, a punctat profesorul Lucian Gruionu, de la Universitatea din Craiova.

Granturile Norvegiene au susținut financiar proiectul

Granturile Norvegiene, oferite în cadrul Programului RO-Cercetare, au fost fundamentale pentru realizarea acestui proiect revoluționar, alături de contribuția statului, valoarea investiției totale fiind de peste 5,9 milioane lei.

În plus, Granturile au facilitat colaborarea între instituții de cercetare, două spitale din România și Norvegia, două universități din România, cel mai prestigios Institut de Cercetare și o firmă specializată în imagistică medicală din Norvegia, oferind resursele financiare necesare pentru dezvoltarea și implementarea proiectului.

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și 2,8 miliarde de euro pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.

Mai multe detalii despre aceste fonduri și proiectele sprijinite, aici: www.eeagrants.ro și www.eeagrants.org.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african