Diana a învățat să trăiască cu durerea. Boala de care suferă o macină în fiecare zi, într-o Românie în care terapia durerii nu este decontată

Diana Dragomir se află, de trei ani, într-o suferință fără leac. Zilnic se confruntă cu dureri abdominale groaznice, pe care nimeni nu le poate trata.

17 mai 2023, 23:22
Diana a învățat să trăiască cu durerea. Boala de care suferă o macină în fiecare zi, într-o Românie în care terapia durerii nu este decontată
Diana, pacienta care de trei ani trece prin chinuri groaznice

Diana Dragomir trece de trei ani prin dureri groaznice și nimic nu îi poate alina suferința. A fost la peste 30 de medici care i-au pus diferite diagnostice, care ulterior au fost infirmate: sindrom levator ani, polip, endometrioză, nevralgie pudendală.

„Am dureri de dimineaţă până seara. La un moment dat nu mai funcţionezi ca om, nu mai eşti funcţional. Efectiv, eu m-am lăsat de muncă din cauza acestei dureri”, spune Diana, potrivit observatornews.ro.

Ultima dată când s-a simțit eliberată de durerea care îi macină existența a fost în urma unei operații.

„De trei ani de zile sunt în dureri, singurele pauze au fost cu morfina. Am avut noroc că morfina mi-a fost dată la operaţie, atunci la endometrioză. M-am trezit, am zis că am scăpat… după două zile, când nu mai aveam morfină în corp, au revenit durerile”, a adăugat ea.

Citește și: Medicii sunt în alertă! Numărul copiilor infectați cu streptococul care poate declanșa scarlatină crește vertiginos

Până acum, Diana a plătit 10.000 de euro pe tratamente de ameliorare, investigații și psihoterapie. În România există foarte puține proceduri de terapie a durerii care sunt decontate și acestea se află numai în secțiile de Terapie Intensivă sau în spitalele de îngrijire paliativă.

„Această terapie a durerii care poate fi alcătuită din mijloace farmacologice sau de mijloace tehnice sau din proceduri, să fie şi ea decontată prin fondul naţional. Nu este decontat consultul de terapia durerii, e foarte complex, necesită un interviu, o anamneză complexă. Este necesar un amestec de tehnici, de obiceiuri, aşa încât să îmbunătăţeşti calitatea vieţii pacienţilor şi familiei. Dar serviciile de terapia durerii nu se regăsec în ambulatoriu, asistenţa primară, peste tot în spitale”, explică Cristina Berteanu, specialist în terapia durerii.

Citește și: Firma din Ploiești care ar fi înşelat 46 de spitale cu dezinfectanți diluați, trimisă în judecată. Prejudiciul depășește un milion de lei

În prezent, senatorii lucrează la modificare Legii Sănătății, pentru ca astfel de dureri să poată fi tratate și investigate gratuit, la fel ca în alte țări. Proiectul urmează să fie dezbătut în Senat în următoarele săptămâni.

„Prin proiectul de lege pe care vreau să-l introducem spunem: CAS decontează acele servicii medicale pentru terapia durerii”, a declaraat senatoarea Nicoleta Pauliuc.