Medicii sunt în alertă! Numărul copiilor infectați cu streptococul care poate declanșa scarlatină crește vertiginos

Medicii din întreaga lume sunt în alertă, după ce numărul copiilor infectați cu streptococul de tip A, care poate declanșa scarlatină, a înregistrat o creștere semnificativă.

15 mai 2023, 15:40
Medicii sunt în alertă! Numărul copiilor infectați cu streptococul care poate declanșa scarlatină crește vertiginos
Medicii sunt în alertă! Numărul copiilor infectați cu streptococul care poate declanșa scarlatină crește vertiginos

Numărul copiilor infectați cu streptococul care poate declanșa scarlatină crește vertiginos. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că boala este extrem de contagioasă. Specialiștii subliniază că aceasta îi afectează în special pe copii mici și poate fi poate transmisă și adulților.

Citește și Neurochirurgul Vlad Ciurea, sfaturi despre cum să ne antrenăm creierul pentru a fi mai liniștiți și echilibrați: „Eu îi zic prăjiturica creierului”

 Numărul copiilor infectați cu streptococul care poate declanșa scarlatină crește vertiginos

„Se înregistrează o creștere a cazurilor de streptococ, în toată lumea, probabil din cauza perioadelor lungi de izolare și apoi de infecție puternică și numeroase cazuri cu infecțiile virale. A avea streptococ nu înseamnă că faci scarlatină.

Streptococul determină mai multe tipuri de boli. Cea mai cunoscută e amigdalita, acea amigdalită care are depozite de puroi și febră mare. E drept că streptococul determină și scarlatina, dar tot la fel de adevărat e ca sunt mulți care sunt purtători sănătoși de streptococ.

Vom trata cu antibiotic doar acele persoane care au ca simptome febra, gât dureros, tuse, depozite de puroi, ganglioni măriți. Exudatul ne dă rezultatul în câteva zile.
Dacă se depisteazăa un caz nu se declară epidemie, de la trei cazuri în sus într-o unitate se testează toate persoanele, se anunță DSP și se face ancheta epidemiologica. Dacă nu sunt mai mult de trei cazuri nu se recomandă testarea.

Suntem în pericolul de a descoperi mai mulți copii purtatori și vom năvăli cu antibiotic pe copii și nu vrem asta, nu vrem să tratăm cu antiobiotic o persoană care nu e bolnavă, pentru că îi putem face mai rău”, a declarat medicul de familie Sandra Alexiu.

Copil de 3 ani mort în timp ce se uita la desene animate

Un copil în vârstă de 3 ani a murit în timp ce se uita la desene animate. Tragedia a avut loc într-o zi de sâmbătă într-un oraș din Marea Britanie. Copilul s-a prăbușit pur și simplu și a murit.

Theo a murit sub privirile neputincioase ale părinților săi. Băiatul se uita liniștit la televizor și dintr-o dată i s-a făcut rău. Părinții băiețelului au cerut ajutor la numărul unic de urgență. Echipa medicală s-a chinuit din răsputeri să îl salveze pe micuț, însă nu au reușit și au declarat decesul, scrie The Sun.

Familia băiețelului de doar 3 ani spune că micuțul nu prezenta niciun simptom înainte de a muri subit. Cu doar câteva zile înainte de această tragedie, mama lui Theo aflase că este însărcinată cu cel de-al doilea copil.

În seara de dinante să moară, familia lui Theo a povestit că băiețelul era puțin moleșit. Ulterior s-a aflat că băiatul era infectat cu Streptococul A. Acest tip de afecțiune la copii este adesea numit „ucigaș tăcut” și foarte rar copiii ajungă să moară din cauza ei.

„În cazul lui Theo, nu au existat simptome. Doar s-a prăbușit sâmbătă dimineața și a murit”, a povestit o rudă a copilului.

Infectia cu streptococ beta-hemolitic grup A (Streptococcus pyogenes sau streptococ de grup A – GAS) poate duce la o varietate mare de boli care pot afecta corpul uman. Fiind vorba de o bacterie comuna si pe care multe persoane o pot purta in sau pe corp, fara sa manifeste simptome, reprezinta, totusi, cea mai frecventa cauza pentru dureri in gat si febra.

Streptococul A poate duce la boli precum angina streptococică, impetigo şi scarlatina.

Citește și Dan Tesloianu, medicul acuzat că monta stimulatoare cardiace luate de la cadavre, a fost plasat în arest la domiciliu