Diana Şoşoacă propune o nouă lege: unirea României cu Republica Moldova, la pachet cu anexarea unor teritorii din Ucraina

După ce a cerut anexarea a teritoriilor din vechiul regat al României care sunt acum în Ucraina, senatoarea Diana Șoșoacă a depus un proiect de lege pentru unirea României cu Republica Moldova.

31 mart. 2023, 14:57
Diana Şoşoacă propune o nouă lege: unirea României cu Republica Moldova, la pachet cu anexarea unor teritorii din Ucraina

Senatoarea Şoşoacă mai susține că România ar trebui să negocieze acest lucru la pachet cu anexarea teritoriilor din Ucraina. Ucraina a anunțat deja că inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă, ca „persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”, fapt ce a atras un răspuns din partea senatoarei, care spune că a fost trecută pe o listă a persoanelor pe care Kievul vrea să le „asasineze”.

Senatoarea Diana Șoșoacă, ce conduce acum partidul președintele Partidului S.O.S. România, a depus vineri, la Senat, propunerea legislativă intitulată „Lege privind unirea României cu Republica Moldova” și a solicitat adoptarea acesteia în procedură de urgență, potrivit Hotnews.

Textul propunerii legislative a Dianei Şoşoacă

„Art. 1: Parlamentul României reiterează atașamentul faţă de prevederile Actului final al Conferinței C.S.C.E. de la Helsinki, care admite posibilitatea modificării frontierelor pe căi paşnice, diplomatice.

Art. 2: Parlamentul României decide unirea României cu Republica Moldova.

Art. 3: Parlamentul României abilitează guvernul țării sa înceapă de urgență, imediat, negocieri cu autorităţile de la Chișinău pentru definitivarea unirii cu Republica Moldova.

Art 4: După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi notificate autoritățile internaționale competente, Guvernul Republicii Moldova, U.S.A., N.A.T.O., O.N.U, U.E., pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii”.

„Niciodată nu am fost la masa tratativelor, ci mereu am suportat deciziile altora. În contextul actual, când deja se preconizează negocieri pentru refacerea unor mari teritorii din interese economice și politice, România trebuie să își joace cartea inteligent, cu mult curaj și aplomb, alături de marile puteri. Demersul subsemnatei deschide negocierile la masa mai marilor lumii, pentru reîntregirea României mari, prin unirea cu Republica Moldova și a teritoriilor deținute ilegal de Ucraina, mai ales în virtutea Rezoluției Congresului American 148 din 28 iunie 1991 care menționa sprijinul pentru recuperarea Bucovinei de Nord”, a scris Diana Șoșoacă în expunerea de motive.

Șoșoacă a cerut recent prin lege și anexarea unor teritorii din Ucraina, iar Kievul a decis să anunțe sancțiuni împotriva ei.

Senatoarea Diana Șoșoacă a cerut și anexarea prin lege a teritoriilor din vechiul regat al României, care acum sunt în Ucraina. Șoșoacă a depus la jumătatea lui martie un proiect de lege care prevede denunțarea de către țara noastră a „Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”.

Citeşte şi: Ministrul de Externe Aurescu, la BBC, ferm în privința sprijinului pentru Ucraina: Negocierile de pace trebuie să înceapă atunci când Ucraina va considera că este potrivit

Proiectul de lege „pentru modificarea Legii nr. 129/1997 pentru ratificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina” depus de Șoșoacă prevede:

„Articolul unic se transformă în Art. 1. După Art. 1 se introduc următoarele articole:

Art. 2 – În temeiul art. 27 din Tratat, acesta va fi denunțat de partea română în anul 2027, cu respectarea termenului de încunoștințare de cel puțin 1 an înainte de expirarea perioadei de valabilitate.

Art. 3 – România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.

Art. 4 – După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi notificate autoritățile competente, inclusiv ONU, pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii”.

Drept reacție, la câteva zile după, Ucraina a anunțat că inițiază impunerea de sancțiuni împotriva senatoarei Diana Şoşoacă, ca „persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.

„Senatorul Parlamentului României Diana Şoşoacă a inițiat un proiect de lege prin care se propune anexarea de către România a unei părți a regiunii de sud a Ucrainei. Prin acest demers, politicianul marginal încearcă să „recupereze identitatea culturală a populației românești.

Un exemplu clasic din cartea de metodică a revanșismului rus. Condamnăm ferm încercarea de a pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei, de a submina spiritul de bună vecinătate dintre Ucraina și România.

MAE al Ucrainei inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”, se arată în comunicatul părţii ucrainene.

Citeşte şi: Rareş Bogdan: Ieri a fost cea mai RUŞINOASĂ zi de când am intrat în nenorocita asta de politică. Nu credeam că voi trăi să văd cum OUG 13 este reinventată cu concursul propriului meu partid, PNL. Vom muri politic în linişte!