Ministrul de Externe Aurescu, la BBC, ferm în privința sprijinului pentru Ucraina: Negocierile de pace trebuie să înceapă atunci când Ucraina va considera că este potrivit

Invitat la emisiunea “Hardtalk” de la BBC, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a subliniat sprijinul oferit de România Ucrainei în războiul cu Rusia și a afirmat că poziția oficială a României este că negocierile de pace dintre cele două state vor începe atunci când Ucraina va considera de cuviință să facă acest lucru.

30 mart. 2023, 18:03
Ministrul de Externe Aurescu, la BBC, ferm în privința sprijinului pentru Ucraina: Negocierile de pace trebuie să înceapă atunci când Ucraina va considera că este potrivit

Înainte de Bogdan Aurescu, emisiunea Hardtalk de la BBC l-a avut ca invitat pe noul președinte al Cehiei, Petr Pavel:

“După cum știți, România este statul membru NATO și UE cu cea mai lungă graniță cu Ucraina. Din prima zi a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, noi ne-am aflat în prima linie a eforturilor comunității internaționale de a contracara efectele acestui război. Efortul României pentru susținerea Ucrainei a fost foarte intens, pe mai multe dimensiuni. Și acest aspect este foarte apreciat de către Ucraina, de către partenerii noștri, iar zilele acestea am avut plăcerea să discut cu omologul meu James Cleverly – astăzi (n.n.: interviul a fost dat pe 23 martie, la Londra, în ziua semnării Declarației de Parteneriat Strategic Reînnoit cu UK) am semnat un document foarte important, o Declarație Comună pentru actualizarea Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit. Ieri am discutat – și am discutat mult – cu secretarul de stat al apărării, Ben Wallace, despre acest efort al României de a contracara efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei’, a spus Bogdan Aurescu, la celebra emisiune Hardtalk, de la BBC.

Definiția “păcii” și a “victoriei” aparține ucrainenilor

Nimeni nu trebuie să îi forţeze pe ucraineni să accepte o pace pe care ei nu o vor cu adevărat și nimeni nu ar trebui să îi forţeze pe ucraineni să cedeze teritorii care au fost ocupate cu forța şi în mod ilegal de către Rusia, a mai spus Bogdan Aurescu.

Citește și Rareș Bogdan îl ironizează pe Bogdan Aurescu, direct de la reședința lui Trump din Florida. Postarea a fost ștearsă rapid de pe Facebook

“Poziţia României a fost foarte clară întotdeauna în această privinţă, iar aceasta este și poziţia la nivelul UE şi al NATO. Iar poziția este următoarea: definiția “păcii” şi a “victoriei” în Ucraina le aparţine ucrainenilor, pentru că ei sunt victimele agresiunii. Dacă ei vor să înceapă negocierile, aceasta iarăși depinde de ei. Dacă ei doresc să definească ce înseamnă “pace” şi ce înseamnă “victorie” în raport cu acest război, asta ține de ei”, a mai spus ministrul de Externe român.

Apreciat de consilierul lui Obama

Într-un tweet, fostul consilier pe politică externă al președintelui Obama, specializat pe Rusia (si ulterior ambasadorul SUA la Moscova), Michael McFaul, a spus, despre interviul ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, la CNN: “Tocmai am urmărit interviul grozav oferit de ministrul român de externe BogdanAurescu la BBC, la “Hardtalk”. Întrebări foarte agresive. #Ucraina este norocoasă să aibă un partener atât de puternic în #România”.

Citește și Ministrul Aurescu, reacție după ce Curtea de la Haga a cerut arestarea lui Putin: „România sprijină pe deplin activitatea & eforturile CPI”