Dick Marty: România nu a prezentat adevărul despre colaborarea cu CIA

Fostul raportor la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) Dick Marty, autorul unui raport din 2007 despre închisorile CIA din Europa, şi-a exprimat "regretul" că autorităţile române nu au prezentat adevărul despre colaborarea cu Agenţia Centrală de Informaţii americană, informează AFP.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 17:42
Dick Marty: România nu a prezentat adevărul despre colaborarea cu CIA

„Regret că sarcina aflării adevărului nu a fost îndeplinită de autorităţile politice sau judiciare, ci de presă”, afirmă politicianul şi juristul elveţian. „Nu a fost nicio anchetă judiciară serioasă în România până acum”, insistă Marty.

„În urmă cu cinci ani, noi prezentaserăm dovezi substanţiale despre închisoarea secretă din România. Au urmat ani de negări la nivel oficial. Dar dinamica adevărului şi-a continuat drumul”, adaugă fostul raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În 2007, Marty a publicat un raport care susţinea că Polonia şi România au găzduit centre secrete de detenţie ale CIA în perioada 2003 – 2005.

Potrivit Associated Press şi postului german ARD, fosta închisoare CIA din România ar fi funcţionat în clădirea în care în prezent se află Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).


loading...
Partenerii noștri