Die Welt: Sancţiunile vor fi mai „blânde”pentru ţările care nu vor respecta normele europene

Liderii UE vor semna, la summit-ul care începe joi la Bruxelles, un acord care "diluează" pactul fiscal convenit anterior prin îmblânzirea procedurii de sancţionare a statelor care încalcă normele europene, potrivit cotidianului german Die Welt, preluat de Bloomberg.

RomaniaTV.net
01 mart. 2012, 10:53
Die Welt: Sancţiunile vor fi mai „blânde”pentru ţările care nu vor respecta normele europene

Textul acordului, obţinut de Die Welt, stipulează că numai statele au dreptul de a acţiona în justiţie ţările care încalcă regulile fiscale, nu şi instituţiile independente, precum Comisia Europeană.

Responsabilitatea acţionării în justiţie ar cădea în sarcina ţării care deţine preşedinţia rotativă a UE şi statelor care au avut anterior, respectiv vor ocupa ulterior această poziţie, potrivit Die Welt.

Totodată, acordul prevede diverse excepţii sau scutiri de la obligaţia de a acţiona în justiţie un stat care nu se încadrează în normele pactului fiscal, potrivit publicaţiei germane.

Principalele chestiuni aflate pe agenda summit-ului UE care începe joi la Bruxelles sunt semnarea pactului fiscal şi finalizarea ultimelor detalii ale celui de-al doilea acord de finanţare externă a Greciei.

Miniştrii Finanţelor din zona euro s-au reunit joi într-o şedinţă pregătitoare înaintea summit-ului pentru a finaliza pachetul de sprijin pentru Grecia, au declarat miercuri surse oficiale europene.

Grecia a acceptat măsuri suplimentare de austeritate de 3,2 miliarde euro în schimbul acordului şi a negociat cea mai mare restructurare a unei datorii de stat din istorie pentru a obţine finanţarea externă.

Premierul elen Lucas Papademos a respins apelurile privind desemnarea unui comisar european care să supravegheze implementarea măsurilor din acord.

Liderii europeni au indicat anterior că summit-ul de la sfârşitul acestei săptămâni nu va aborda chestiunea combinării celor două fonduri de urgenţă ale zonei euro pentru a crea o plasă de siguranţă de 750 miliarde euro, măsură cerută de statele non-UE din G20 în schimbul suplimentării resurselor FMI pentru combaterea crizei datoriilor de stat. Potrivit declaraţiilor anterioare ale unor oficiali europeni, chestiunea ar trebui soluţionată în luna martie.