Dieta Dukan: cum funcționează și care sunt riscurile?

Dieta Dukan, supranumită dieta prințesei, este o dietă originară din Franța, cu un meniu bazat pe proteine, creată de doctorul Pierre Dukan.

22 nov. 2022, 15:46
Dieta Dukan: cum funcționează și care sunt riscurile?

Dieta a fost creată în urmă cu 30 de ani, dar a câștigat popularitate după anul 2000, după publicarea cărții lui Dukan. Cartea s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare în toată lumea. Cartea a fost tradusă în 14 limbi și publicată în 32 de țări. Dieta Dukan a fost lansată în 2010 în Marea Britanie și în 2011 în Statele Unite.

Dieta Dukan nu are restricții din punct de vedere al meniului, însă grupele de alimente care pot fi consumate sunt într-un număr mai mic, fără să conteze cantitatea.

Dieta are patru etape:

  • Etapa de atac

Această etapă este numită așa datorită războiului care urmeaază să fie dus împotriva kilogramelor în plus care nu vor să dispară. Doctorul Dukan a introdus în prima etapă doar consumul de proteine.

  • Etapa de croazieră

În această etapă va fi alternat consumul de proteine cu cel de legume, iar câteva zile se vor mânca numai proteine.

  • Etapa de consolidare

Citește și: Dieta Dukan. Ghid complet. Ce trebuie sa mananci in fiecare faza

Aceasta este una dintre cele mai grele și vulnerabile etape din cauza tendinței corpului de a pune la loc kilogrameke pierdute cu ușurință în perioada de atac și în etapa de croazieră.

  • Etapa de stabilizare

Pentru ca greutatea să fie menținută la un nivel normal, această etapă vine cu trei măsuri care trebuie să fie respectate pe termen lung:

  1. Ziua de proteine- În etapa de atac ați ales o zi în care să cosumați numai proteine. Aceasta rămâne în continuare obligatorie și la fel de strictă. Este recomandat ca ziua aleasă să fie joia, dacă este posibil, esențial este să fie aceeași zi săptămânal;
  2. Mersul pe scări- Mișcarea trebuie să fie integrată în programul onișnuit. Mersul oriunde pe jos nu este obligatoriu, dar se recomandă renunțarea la lift, pentru a fi o persoană cât se poate de activă;
  3.  Apă și ovăz- Consumul a trei linguri de ovăz înmuiate în lapte este obligatoriu, de asemenea și consumul unui litru și jumătate de apă zilnic.

Citește și: Dieta omului sărac! Mihaela Bilic a dezvăluit secretul prin care slăbim 30 de kg