Dieta longevității: Ce alimente trebuie să consumi pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă

Studiile arată că dieta sănătoasă poate aduce un deceniu sau mai mult de viață, chiar și dacă este adoptată după vârsta mijlocie.

29 mai 2023, 17:09
Dieta longevității: Ce alimente trebuie să consumi pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă
Dieta longevității: cum să trăiești mai mult

Dieta longevității. Conform studiilor, genetica reprezintă circ 25% din durata de viață a unei persoane, restul fiind reprezentat de dietă mediul înconjurător, exercițiile fizice și alți factori legați de stilul de viață.

Dieta prea bogată în proteine, grăsimi saturate și zaharuri simple accelerează îmbătrânirea și patologiile asociate asociate acesteia, cum ar fi diabetul, obezitatea, tumorile, bolile cardiovasculare, neurodegenerative și autoimune.

Cercetătorii au demonstrat că niciodată nu este prea târziu să-ți schimbi dieta. Chiar dacă o faci după vârsta mijlocie, poți adăuga un deceniu sau mai mult la speranța de viață.

Citește și: Mihaela Bilic, totul despre „dieta săracului”: minus 30 de kilograme în 180 de zile

Cum trebuie să arate dieta ta

Legume, cereale integrale și leguminoase

Pentru un regim alimentar sănătos, trebuie să consumăm o varietate de legume și fructe de sezon. Studiile arată că persoanele de vârstă mijlocie care au mâncat echivalentul unei căni pe zi de legume gătite au șansa mai mare de a trăi mai mult cu patru ani decât cei care nu au făcut-0.

Făină integrală

Cerealele consumate trebuie să fie întregi: orez, paste și pâine. Cerealele integrale oferă un spectru larg de niveluri ridicate de nutienți și fibre, acestea fiind benefice pentru intestine.

Carne

Carnea trebuie să fie consumată cu moderație – puțin peste 50 de grame de cinci ori pe lună. Este bine să fiți atenți și de unde provine carnea pe care o consumați, ideal fiind ca aceasta să fie de la animale care cresc liber.

Leguminoase gătite

Leguminoasele trebuie să ocupe primul loc în alimentație, fiind folosite în locul proteinelor animale. Cheia longevității: fasole neagră, soia, linte, băut, fasole albă. Acestea sunt o sursă excelentă de fibre care reglează și măresc „bacteriile bune” prezente în intestine și conțin foarte mulți nutrienți.

Citește și: Dieta Atkins, preferata vedetelor de la Hollywood. Nutriționiștii dezvăluie și pericolele ascunse

Foarte mult pește

Persoanele care au o dietă bazată pe fructe și legume, dar care consumă și pește trăiec cel mai mult. Cele mai bune alegeri sunt sardinele, anșoa și codul, care nu sunt expuși la niveluri ridicate la niveluri ridicate de mercur sau alte substanțe toxice.

Mai puține produse lactate și brânzeturi grase

Laptele și derivatele sale trebuie să facă parte din dietă, fiind surse importante de calciu. Pot fi consumate degresate sau proaspete. Important este să nu fie foarte grase.

Ouă

Trebuie să nu consumăm mai mult de patru ouă pe săptămână. Ouăle sunt un aliment cu un profil nutriţional excelent. Studii recente au evidenţiat că nu există o corelaţie directă între consumul de ouă şi riscul cardiovascular crescut, atât de mult încât organizaţiile internaţionale nu mai impun o limită de consum. 2 până la 4 ouă pe săptămână reprezintă o cantitate optimă.