Dieta perfectă? Rabzi o zi de foame, iar a doua zi te îndopi cu hamburgeri, chips-uri şi dulciuri

Ultima găselniţă în materie de diete de slăbit este cel puţin ciudată. Se mai numeşte şi "dieta zilelor alternative" şi, culmea, pare să se bucure de succes, mulţi dintre cei care au încercat-o mărturisind că, într-adevăr, pune caloriile pe fugă.

RomaniaTV.net
30 aug. 2012, 10:03

Dieta a câştigat popularitate după ce a fost prezentată într-un documentar la televiziunea BBC 2 Horizon, în urmă cu câteva săptămâni, reaminteşte Daily Mail.

În principiu, dieta constă în cinci zile pe săptămână în care poţi mânca normal, iar în celelalte două, celelalte două, nu mai mult de 600 de calorii, potrivit jurnalistului specializat în probleme de sănătate, doctorul Michael Mosley. După o lună de dietă „5+2”, stratul adipos începe să se subţieze cu aproximativ 25%, iar nivelul colesterolui şi al zahărului în sânge scade. De asemenea, se pierdaproximativ 6 kilograme, după cum a constatat Mosley.

Specialistul mai susţine că un asemenea tip de dietă alternativă ne poate ajuta să trăim mai mult, pentru că reduce riscurile unor boli grave, cum sunt cancerul, diabetul şi chiar boala Alzheimer.

Păreri pro şi contra dietei

Evident, criticile nutriţioniştilor nu au întârziat. „Am făcut aşa când aveam vreo 20 de ani. Se numea bulimie. Cea mai mare îngrijorare a mea este că această alternativă încurajează tulburările ale comportamentului alimentar, în special la persoanele care sunt predispuse la aşa ceva”, a declarat Zoe Harkombe, autoarea cărţii de profil „Epidemia obezităţii”.

Harkombe a mai afirmat că dieta poate provoca efecte secundare grave asupra organismului, ca simptomele specifice asociate unei scăderi bruşte a nivelului de zahăr în sânge, senzaţii de ameţeală, tremurături ale mâinilor, iritabilitate, lipsă de concentrare, probleme digestive, tendinţa de a reduce senzaţia de foame prin consum exagerat de apă, constipaţie în unele cazuri.

Adriana Wheatley, de 27 de ani, din Solihull (West Midlands) a încercat pentru prima oară această dietă acum 3 ani. A practicat-o şi spune că, la început, a obţinut rezultate uimitoare. Dar la sfârşitul anului trecut, când au venit Sărbătorile de Iarnă, a neglijat-o şi a încetat să mai meargă la gimnastică, iar kilogramele au plus de care scăpase au fost puse la loc. Ea spune că, acum, după ce avăzut documentarul pe BBC, s-a hotărât să urmeze din nou dieta, dar într-o „versiune mai puţin înregimentată”. Totuşi, ea a recunoscut că dieta i-a afectat viaţa socială şi că nu e deloc uşor de urmat un regim alimentar de acest gen.

Alţi nutriţionişti susţin că, în zilele când „se dă liber” la calorii, cei care urmează dieta sunt tentaţi să „recupereze” din bunătăţile de la care s-au abţinut în zilele de restricţie calorică şi că asemenea tendinţe duc, din contră, la acumularea kilogramelor.

Şi, în fine, nutriţioniştii care nu sunt nici pro, nici contra dietei, îi sfătuiesc pe cei care o încearcă să mănânce, în zilele în care ingeră numai 500-600 de calorii, alimente bogate în substanţe nutritive, pentru ca astfel organismul să aibă tot ce îi trebuie pentru a funcţiona normal şi a-şi menţine starea de sănătate.

EXEMPLU DE DIETĂ

Luni

Mâncaţi tot ce vă place

Marţi

Micul dejun:2 ouă făcute omletă şi o felie de şuncă (250 de calorii)

Prânzul: nimic

Cina: 100 de grame de piept de pui (fără piele) la grătar cu 150 de grame de cartofi fierţi şi 100 de grame de broccoli opărit (259 de calorii)

Miercuri

Mâncaţi tot ce vă place

Joi

Micul dejun: Un amestec de 100 de grame de file de peşte afumat, 50 de grame de orez brun integral fiert şi o ceapă verde tocată (265 de calorii)

Prânz: Nimic

Cină: 100 de grame de muşchi (carne roşie) la grătar, cu un amestec de 100 de grame de morcovi fierţi şi 100 de grame de salată

Vineri

Mâncaţi tot ce vă place

Sâmbătă

Mâncaţi tot ce vă place

Duminică

Mâncaţi tot ce vă palce