Diete sănătoase: Dieta alcalină – calea catre longevitate şi vitalitate

Dieta alcanlină este o noţiune relativ recentă, deşi la baza ei stau lucruri ştiute de mii de ani care au căpătat o formă concretă în anii ’20. Este vital să cunoaştem aceste informaţii despre alimentaţia alcalină şi opusul ei, alimentaţia acidă pentru că, în general, starea de boală este asociată cu acizii iar starea de sănătate cu bazele şi mineralele alcaline.

03 ian. 2014, 07:01
Diete sănătoase: Dieta alcalină – calea catre longevitate şi vitalitate

În concluzie, dacă vrei să fii sănătos, să trăieşti mult, să te îmbolnăveşti rar, să nu te mai simţi obosit, irascibil, fără vlagă şi să ai antioxidanţi în corp, deci să întârzii îmbătrânirea şi moartea celulelor corpului tău, află tot despre dieta alcalină şi lista preţioasă a alimentelor alcaline (indicate) versus alimentele acide (de care trebuie să ne ferim cât mai mult).

Vrei să scapi de kilogramele în plus şi să îţi obţii corpul înapoi, în timp ce eşti şi plin de energie, nu secătuit de diversele diete dăunătoare sănătăţii? Află mai multe aici.

Istoricul dietei alcaline

De mii de ani, oamenii au ştiut că unele substanţe au gust acid, în timp ce altele sunt alcaline. Însă până la inventarea scalei pH în 1909, nu există un sistem de valori pentru a le putea măsură aciditatea. Cuvântul acid derivă din verbul latin “acere” – a fi acru. La începutul secolului al XVII-lea cuvântul “acid” a început să descrie substanţele care aveau gustul acru. Cu timpul, oamenii de ştiinţă au dezvoltat tot felul de teorii plecând de la aciditate şi alcalinitate, descoperind că cele două concepte sunt determinate de concentraţia de ioni de hidrogen (molecule de hidrogen încărcate pozitiv). O substanţă acidă este saturată de ioni de hidrogen, în timp ce substanţele alcaline (bazice) sunt capabile să absoarbă ionii de hidrogen. În 1909, chimistul danez Soren Peder Lauritz Sorensen a creat scala pH (potenţialul de hidrogen), pentru a măsură numărul de ioni de hidrogen aflaţi într-un volum standard de lichid. Scala pH pleacă de la 0 (extrem de acid) şi ajunge la 14 (extrem de alcalin). Dacă un aliment sau orice altă substanţă se opreşte fix la 7, înseamnă că sunt neutre. Dacă se depăşeşte, chiar şi cu puţin nivelul 7, atunci substanţele sunt alcaline iar dacă scade sub pH 7, alimentul e în categoria acidă.

Citeşte mai mult pe sfatulpărinţilor.ro.