Diferența dintre Noua Casă și creditul ipotecar! Care este cea mai avantajoasă metodă prin care românii pot să își cumpere o locuință

În 2024, românii care vor să își cumpere o locuință nouă, dar nu au toți banii necesari pentru achiziția acesteia pot să opteze pentru varianta Noua Casă sau pentru un credit ipotecar. Însă, puțini sunt cei care știu diferența dintre cele două, dar și care este cea mai avantajoasă.

21 feb. 2024, 11:10
Diferența dintre Noua Casă și creditul ipotecar! Care este cea mai avantajoasă metodă prin care românii pot să își cumpere o locuință
Care este cea mai avantajoasă metodă prin care românii pot să își cumpere o locuință

Care este cea mai avantajoasă metodă prin care românii pot să își cumpere o locuință. La fel ca și în anul precedent, românii nu se înghesuie să își cumpere o locuință nouă din cauza băncilor care au făcut în refinanțări de credite.

Citește și Noua Casă 2024. Câţi bani primesc viitorii beneficiari şi ce condiţii trebuie să îndeplinească

Care este cea mai avantajoasă metodă prin care românii pot să își cumpere o locuință

În 2024, fondurile pentru programul Noua Casă au fost reduse, cu un plafon de garanții în valoare de 1 miliard de lei, cu 0,5 miliarde de lei mai puțin decât anul trecut.

De asemenea, comparativ cu anul precedent, a crescut venitul minim necesar pentru cei care vor să își cumpere o casă prin accesarea unui credit Noua Casă.

Economiștii le recomandă românilor care intenționează să își cumpere în acest an o locuință să acceseze un credit ipotecar.

Irina Chițu, analist financiar și director al platformei Finzoom.ro, este de părere că singurul avantaj al creditului Noua Casă este avansul de 5% pentru locuințele al căror preț este de maximum 70.000 euro, facilitate ce vine în sprijinul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 ani.

„Este esențial să compari ofertele din piață și să optezi pentru cele cu cea mai mică dobândă anuală efectivă (…) În primul rând, indicat ar fi ca o persoană care vrea să acceseze un credit să își facă niște calcule riguroase. Nu e important să se uite doar la tipul de credit sau cât poate primi din bancă, ci este esențial să fie atentă la bugetul propriu, să nu se supraîndatoreze, în sensul că rata nu ar trebui să reprezinte mai mult de 25% din salariu.

Este important să comparăm ofertele care sunt disponibile acum în piață și, atunci când optăm pentru una dintre ele, să încercăm să eliminăm cât mai multe riscuri (…) Trebuie eliminat riscul de dobândă, împrumutându-te cu dobândă fixă, cât mai mică. În prezent, băncile au oferte cu dobândă fixă inițială chiar mai mică decât indicii IRCC și ROBOR. Apoi, există riscul de curs valutar. Nu e recomandat să te împrumuți decât în moneda în care îți câștigi veniturile. Atașând creditului asigurări împotriva șomajului, asigurări de viață sau de sănătate poți elimina riscul de reducere a venitului sau de pierdere a acestuia.

Apoi, compari ofertele din piață și te duci către cele cu cea mai mică dobândă anuală efectivă. Evident, depinde și de propriile venituri. În general, se iau în considerare veniturile de bază, dar mai sunt bănci care, într-un anumit procent, se uită și la veniturile provenite din chirii, din drepturi de autor sau din bonuri de masă.
Fără „bătaie” pe creditele Noua Casă”, a declarat Irina Chițu, într-un interviu pentru Panorama.ro. 

Dintre creditul ipotecar și Noua Casă, analistul financiar a subliniat că prima variantă este cea câșigătoare.

”Da. La Noua Casă te poți duce la 45% grad de îndatorare. Fiecare bancă, în funcție de volumul de credite acordate, poate merge până la 15% din portofoliu, pe grade de îndatorare mai mari. O altă excepție este că, în momentul în care vrei să îți refinanțezi creditul, nu se ține cont de gradul de îndatorare.

De aceea, anul trecut, majoritatea creditelor au fost refinanțări. Din dobândă variabilă, chiar pe Noua Casă, clienții au trecut pe credit ipotecar pe dobândă fixă. Și, prin refinanțare, ori și-au redus rata, ori au redus perioada creditului.

Varianta de credit ipotecar este clar câștigătoare în acest moment. Creditul cu dobândă fixă e mai bun și tu, ca client, ești protejat pentru că, cel puțin un an sau chiar doi, nu vom vedea reduceri semnificative de dobândă.

Banca Națională a României (BNR), chiar dacă va reduce din dobânda cheie, o va face treptat, cu pași mici, pentru a vedea ce se mai întâmplă cu inflația, cum se mai așază în piață dobânzile, se va asigura că nu vor apărea și alți factori externi perturbatori. Sunt mulți bani în bănci și băncile sunt dornice să dea credite”, a mai spus analistul financiar.

Citește și Noua Casă 2024: Mai puțini bani pentru cei care vor să-și ia o locuință anul acesta